Nieuws9 mrt '13 18:51

Derde van Italiaanse bedrijven in gevarenzone

Auteur: BNR Webredactie

Een op de drie bedrijven in Italië heeft een liquiditeitsprobleem en loopt daarom het risico personeel te moeten ontslaan of zelfs te moeten sluiten.

Een van de belangrijkste oorzaken van die crisis is dat banken erg terughoudend zijn in het verstrekken van leningen. Dat blijkt uit een studie van Confindustria, de vereniging van de Italiaanse industrie.

"Het land heeft zeker op dit moment een regering nodig die stabiliteit geeft en de noodzakelijke maatregelen neemt om de economie aan te zwengelen en werk te creëren'', aldus Confindustria-voorzitter Giorgio Squinzi in de krant la Repubblica van zaterdag. De verkiezingen van februari hebben geen duidelijke meerderheid in de Senaat opgeleverd.

Volgens Confindustria bevindt Italië zich in de zwaarste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. De 'credit crunch', het niet beschikbaar zijn van leningen voor het bedrijfsleven, heeft gezorgd voor een "duivelse spiraal''. Het bedrag dat banken hebben uitstaan bij bedrijven, is nu 5 procent lager dan in september 2011.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen