Obama in lastig parket door mogelijke inzet chemische wapens in Syrië
De Amerikaanse president Barack Obama zit in een lastig parket nu ook zijn inlichtingendienst sterke vermoedens heeft dat in Syrië chemische wapens zijn gebruikt.
De Amerikanen hebben sterke vermoedens dat Syrië chemische wapens gebruikt. Dat heeft de Amerikaanse Minister van Defensie Chuck Hagel donderdag gezegd. Het regime van president Bashar al-Assad zou mogelijk het gevaarlijke zenuwgas Sarin inzetten. "Obama zit in een lastig parket. Hij zal iets moeten gaan doen. Maar hij wil eigenlijk helemaal niet militair ingrijpen in Syrië", zegt correspondent Reinout van Wagtendonk.
In maart noemde Obama de inzet van chemische wapens nog een 'gamechanger'. En in augustus bestempelde hij het als een rode lijn waar Syrië niet overheen moest gaan. "Dus hij heeft zichzelf daarmee een beetje in een hoekje gedrongen."
Hagel liet gisteren doorschemeren dat de Amerikaanse inlichtingendienst 'op verschillende niveaus van vertrouwen' de overtuiging heeft dat er een kleine hoeveelheden chemische wapens is ingezet door het regime van president Bashar al-Assad. Maar er is ook een brief vanuit het Witte Huis verstuurd naar een aantal senatoren, waarin deze boodschap ook verkondigd staat. "Het is gezegd. Dus is de rode lijn oveschreden."
"Een van de senatoren die de brief kreeg, de oud-presidentskandidaat voor de Republikeinen John McCain, heeft al gezegd dat er iets moet gebeuren. Hij vroeg al eerder om no-fly zones, het beschermen van de opstandelingen en het sturen van militairen en wapens."
Slagen om de arm
In de brief worden verschillende slagen om de arm gehouden. "Er worden nog geen
consequenties verbonden aan de inschatting. Er is meer grondig bewijs
nodig voor Obama om iets te ondernemen."
Een van de redenen die in de brief wordt gegeven is volgens Van Wagtendonk "een gemene schop naar achteren" naar de vorige president Bush. "Hij had allerlei bewijzen van inlichtingendiensten dat Sadam Hoessein massavernietigingswapens in Irak zou hebben. En weten hoe dat is afgelopen. Daar heeft hij een hele oorlog opgebouwd. Obama wil niet gedwongen worden om hetzelfde te gaan ondernemen."
Het beleid van Bush was erop gericht een oorlog te beginnen tegen Hoessein en Irak, dus de informatie van de inlichtingendiensten werd daar min of meer op toegesneden, zegt Van Wagtendonk.
Same story, different day
"En nu lijkt bijna hetzelfde spelletje te worden
gespeeld, maar dan andersom. Obama wil eigenlijk helemaal niet militair
ingrijpen in Syrië dus hij is de inlichtingeninformatie die naar buiten komt
aan het terugdrukken. Maar de tandpasta is uit de tube. Het gebruik van
chemische wapens in Syrië is naar buiten geduwd, dus Obama zit in een moeilijk
pakket. Hij zal iets moeten gaan doen. Dat hebben verschillende democratische
senatoren ook gezegd."
De belangrijkste vraag die volgens het Witte Huis beantwoord moet worden is of de inzet van chemische wapens in opdracht is geweest van Assad en zijn hoogste generaals. "Dat is een vraag die beantwoord moet worden, voor je militair moet gaan optreden", aldus Van Wagtendonk.