Nieuws25 mei '13 19:01Aangepast op 25 mei '13 19:26

Keukens van 'de Chinees' vaak vies

Auteur: BNR Webredactie

De keukens van Chinese restaurants zijn de smerigste restaurantskeukens van het land. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit sloot in de afgelopen twee jaar jaar 31 eetgelegenheden die de hygiëneregels in ernstige mate hadden overtreden. Daarbij zaten 23 Chinese restaurants.

Het nieuwsprogramma analyseerde boeterapporten en processen-verbaal van de NVWA uit 2011 en 2012. Voedselinspecteurs troffen zaken aan als pekingeend in afwaswater, schimmel in koelkasten en ongedierte als kakkerlakken, muizen en ratten in de buurt van voedsel.

Probleemgroep
De NVWA noemt de 2300 Chinese restaurants die Nederland telt "een probleemgroep". De helft zou onvoldoende hygiënisch werken. Volgens de Vereniging van Chinese Horecaondernemers is er steeds meer aandacht voor hygiëne, maar heeft de Chinese keuken een "complex karakter".

Vorig jaar hebben 5000 horecabedrijven een boete of een officiële waarschuwing van de NVWA gekregen, omdat ze zich niet aan de hygiëneregels hielden. De inspecteurs bezochten ruim 14.000 bedrijven. Restaurants die worden beboet of in het ergste geval worden gesloten, zijn vaak recidivisten die het keer op keer niet zo nauw nemen met de regels.

Gerelateerde artikelen