Nieuws2 jul '13 09:38Aangepast op 2 jul '13 13:10

GroenLinks: Kabinet sprak niet over verduurzaming

Auteur: Fleur de Bruijn

De onderhandelingen tussen het kabinet en D66 en GroenLinks zijn maandagavond afgebroken omdat het kabinet niet wil investeren in onderwijs. Die andere wens, de verduurzaming van de economie, was niet eens een gespreksonderwerp.

Dit zei de fractievoorzitter van GroenLinks, Bram van Ojik, dinsdag tegen BNR’s Tom van ’t Hek. Het kabinet ging met D66 en GroenLinks aan tafel om steun te vragen voor het sociaal leenstelstel voor studenten en de versobering van de kindregelingen. In ruil voor die steun wil GroenLinks een vergroening van het belastingstelsel. D66 wil dat het kabinet meer gaat investeren in onderwijs.

“Het kabinet heeft onvoldoende middelen om te investeren in onderwijs”, aldus Van Ojik. “Wij willen dat het vergroenen van de economie eindelijk tempo krijgt maar daar ging het gisterenavond eigenlijk helemaal niet over.”

In augustus verder
Het kabinet moet na de zomer de begroting van 2014 presenteren. Omdat PvdA en VVD geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer zoekt het steun bij de oppositie. Minister Dijsselbloem (Financiën) wil in augustus verder spreken met D66 en GroenLinks. Van Ojik staat daar niet negatief tegenover.

“Wij zijn altijd bereid om te praten, maar het kabinet is aan zet. Zij moet een begroting voor 2014 maken en als ze ons daarbij nodig hebben, dan horen we het wel. We zullen dan wel weer dezelfde punten als gisteren naar voren brengen.”

Begrotingsproblematiek
D66-leider Alexander Pechtold zei maandagavond dat er ‘te veel licht zit tussen de wensen van D66 om in onderwijs te investeren en de mogelijkheden die het kabinet daarvoor heeft’. Dijsselbloem noemde de gesprekken constructief.

"Gezien de begrotingsproblematiek kunnen we nu echter niet voldoen aan de verwachtingen van D66 en GroenLinks.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen