Van Anraat moet gifgasslachtoffers 400.000 euro betalen
De Nederlandse zakenman Frans van Anraat moet zestien slachtoffers van gifgasaanvallen in Irak en Iran in de jaren 80 ieder 25.000 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechter woensdag bepaald. Volgens zijn advocaat is de uitspraak symbolisch omdat hij helemaal geen geld meer heeft.
Van Anraat werd eerder al veroordeeld tot 16,5 jaar celstraf omdat hij aan het regime van Saddam Hoessein de grondstof TDG leverde. Die produceerde daar mosterdgas mee, dat werd ingezet tijdens bombardement op steden in Irak en Iran. Zo´n 5000 mensen kwamen bij die aanvallen om het leven.
Verjaring
In deze zaak vroegen vier Irakezen en dertien slachtoffers uit Iran om een schadevergoeding. “Deze uitspraak betekent gerechtigheid meer dan tien jaar na het begin van de strafzaak tegen Van Anraat. Dit is eindelijk een uitspraak over de schade die hij concreet aan slachtoffers heeft toegebracht”, reageert de advocaat van de slachtoffers Liesbeth Zegveld.
De schadevergoeding van één slachtoffer uit Irak werd afgewezen vanwege verjaring. Een verzoek tot schadevergoeding moet binnen een bepaalde termijn zijn ingediend. De rechter noemde deze afweging 'zeer onbevredigend'.
Textielproductie
Volgens de rechter moet Van Anraat al in 1984 hebben geweten dat zijn leveringen TDG werden gebruikt voor de productie van chemische wapens. Maar de zakenman, die zich tijdens de strafzaak grotendeels op zijn zwijgrecht beriep, vertelde in de civiele zaak dat hij daarbij dacht dat zijn leveringen gebruikt zouden worden voor textielproductie.
“Ik had dit (uitspraak red.) in grote lijnen wel verwacht, maar ik ben toch wel teleurgesteld”, zegt de advocaat van Van Anraat, Hans Vermeer. Van Anraat zelf was niet bij de uitspraak, maar hij blijft bij zijn ontkenning.
Symbolisch
Volgens Vermeer heeft Van Anraat het geld niet om de slachtoffers te betalen, dus is de uitspraak puur symbolisch.
Zegveld: “Dat noem ik niet symbolisch. Het was deze mensen altijd al te doen om een vaststelling van de aansprakelijkheid van Van Anraat. Wie weet wordt het geld nog een keer gevonden, hij had het ooit wel. Maar principiële erkenning van het onrecht aangedaan door Van Anraat staat boven alles."
Vermeer kan namens Van Anraat hoger beroep aantekenen. Hij heeft daarover eerst nog overleg met Van Anraat.