Nieuws22 jun '12 12:39

Waslijst aan regeltjes op Europese wegen

Auteur: Thijs Baas

Lekker een paar weken erop uit trekken met de auto? Het toppunt van vrijheid! Maar van tolvignet tot blaastest: elk Europees land heeft weer zijn eigen kleine regeltjes die de automobilist ter harte moet nemen.

Dat je in Zwitserland een tolvignet nodig hebt kan geen verrassing zijn voor de ervaren autorijder, maar steeds meer landen doen hun best om met allerlei losse regeltjes een onwisbare indruk te maken op de reizende automobilist.

Alcoholtest
Zo hebben de Fransen bedacht dat iedere automobilist zelf een alcoholtest bij zich moet hebben. Dus ook al drink je nooit druppel: de gendarme kan je een forse boete geven als je niet je eigen blazertje bij je hebt. Deze kun je kopen bij tankstations, ANWB en supermarkten.

Probleem: er zijn te weinig tests beschikbaar, dus voorlopig zullen de Franse agenten nog vooral waarschuwingen uitdelen. Minder coulant zijn ze voor navigatiesystemen die waarschuwen voor flitsers: bovenop het verplicht inleveren van het kastje komt een boete van 1.500 euro. 

Milieusticker
In Duitsland moet je met een milieusticker aangeven hoe ernstig de uitstoot van je auto is. De ANWB heeft deze stickers op voorraad. Aan de hand van het kenteken wordt de vervuilingsgraad van de auto bepaald. En zo kan het zomaar gebeuren dat je als nietsvermoedende autotoerist zonder genade uit een pittoresk stadje wordt geweerd, alleen omdat je auto te veel vervuilt.

En qua tolvignetten blijft het niet bij Zwitserland. Ook Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Bulgarije, Roemenië en Slovenië vallen de automobilist lastig met een vignetverplichting. Ook hier kan de ANWB uitkomst bieden, maar ook eenmaal op weg zijn deze vignetten nog te verkrijgen bij tankstations en grensposten in de landen zelf. Wel zit er behoorlijk veel variatie in de tarieven en geldigheidsduur van de vignetten: in Zwitserland betaal je 40 Frank voor een jaar, in Bulgarije 5 euro voor een week.

Kastje
Op enkele Portugese snelwegen is het sinds 2010 verplicht om een elektronische snelheidskastje te installeren, dat bij het verlaten van het land weer kan worden ingeleverd. Kosten: 27 euro. Ook moeten in enkele landen een brandblusser, gevarendriehoek, verbanddoos, reservelampen en een veiligheidsvestje onderdeel zijn van de auto-uitrusting.

De ANWB verwacht dat dit jaar 4,2 miljoen Nederlanders met de auto op vakantie gaan, iets minder dan vorig jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen