Nieuws5 dec '11 06:30Aangepast op 5 dec '11 08:51

Partij Poetin nog onder 50 procent

Auteur: BNR Webredactie

Na het tellen van driekwart van de stemmen in Rusland staat de partij van premier Vladimir Poetin, Verenigd Rusland, op bijna 50 procent van de stemmen.

Verenigd Rusland heeft tot dusverre 49,98 procent van de stemmen behaald, meldde de centrale kiescommissie maandagmorgen. Door het Russische systeem van kiesdistricten heeft Poetins partij nog altijd een ruime meerderheid in de Doema, de Russische Tweede Kamer. Volgens de nationale kiescommissie krijgt Verenigd Rusland 238 van de 450 zetels in de Doema, een verlies van 77.

De communisten, die als tweede partij zijn geëindigd, gaan 92 zetels bezetten en het populistische Rechtvaardig Rusland 64.

Andere partijen
De communisten zijn bij de parlementsverkiezingen van zondag als tweede uit de bus gekomen met tot dusverre 19,3 procent van de stemmen. Het populistische Rechtvaardig Rusland staat op 13 procent en de extreem nationalistische Liberaal Democratische Partij van Vladimir Zjirinovski op 11,8 procent.

Meerderheid
Poetin is van plan in maart terug te keren op de post van president. Bij de verkiezingen in 2007 stemde nog 64,3 procent van de kiezers op zijn Verenigd Rusland. Dat gaf de partij een ruime meerderheid van 315 zetels in het Russische Lagerhuis, de Doema.

'Geknoei'
Dat ligt nu anders, volgens de communistische voorman Gennadi Zjoeganov. Hij klaagde over het vermoede geknoei met de verkiezingen, maar hij beklemtoonde ook dat desondanks de verhoudingen in de Doema nu dramatisch zijn gewijzigd.

Gerelateerde artikelen