Nieuws1 dec '12 18:31Aangepast op 1 dec '12 18:57

Mobieltje ook populair na de dood

Auteur: Mijke Hurkx

Mobieltjes worden de laatste jaren zo belangrijk gevonden, dat nabestaanden ze steeds vaker meegeven in het graf van hun dierbare. Maar dat blijkt toch niet zo'n goed idee.

Wanneer de overledene wordt gecremeerd met een mobieltje op zak, kan de batterij in de gsm ontploffen en beschadigt de verbrandingsoven. Daarom mogen van de crematoria in Twente de mobieltjes niet meer worden meegegeven, liet Peter Molema, directeur van Crematoria Twente zaterdag weten.

Volgens Molema getuigt een explosie tijdens een crematie "niet van piëteit met de overledene".

Trends
Er zijn meer trends die door de crematoria niet worden toegejuichd. Het meegeven van flessen drank voor de laatste reis van de overledene, bijvoorbeeld. Het glas smelt bij hoge temperaturen en zet zich vast op vooral de vloer die daardoor beschadigd raakt.

Schade
Dat de problemen in de verbrandingsovens zich voordoen, is niet zo vreemd, zegt Molema. "Het past in het tijdsbeeld om meer ruimte te geven aan een eigen invulling van de crematie, zoals het meegeven van persoonlijke eigendommen van de overledene.''

De problemen doen zich niet alleen in Twente voor. Molema: "Het is een onderwerp dat landelijk speelt en steeds vaker aan de orde wordt gesteld. We gaan uitvaartondernemingen en uitvaartleiders vragen hun klanten te wijzen op de gevaren van ontploffende mobieltjes en smeltende flessen''.

Gerelateerde artikelen