Nieuws1 aug '13 09:48Aangepast op 1 aug '13 10:06

Accijnstoerisme: 'Genoeg is genoeg'

Auteur: Thijs Baas

De Nederlandse brouwers zijn de alsmaar stijgende accijnzen op bier spuugzat. Ze hopen het tij te keren met hun campagne Stopbierbelasting.nl.

Ze hopen dat de geplande accijnsverhoging van komende januari wordt teruggedraaid; dan komt er nog eens 14 procent bovenop. De directeur van Heineken Nederland, Philip de Ridder, vindt lasten verhogen geen goede manier om inkomsten te krijgen voor de overheid.

De Ridder: "Genoeg is genoeg. De Nederlander wordt op een verschrikkelijke manier gepakt. Sinds 2002 is de bierbelasting meer dan verdubbeld. Inmiddels is het 5 euro per krat, dus het loopt gewoon uit de hand. Nu hebben ze het voornemen de belasting voor de Nederlanders weer met 14 procent per 1 januari verhoogt. We doen een beroep op de Nederlander om deze petitie te tekenen. We moeten nu echt de overheid overtuigen dat ze in haar eigen kosten moet snijden.

5 euro van Weekers
"Vroeger hadden we het kwartje van Kok, nu hebben we de 5 euro van Weekers", verwijst De Ridder naar eerdere btw-maatregelen. "We zitten vier keer zo hoog als Duitsland. Er gaan in het weekend massaal Nederlanders boodschappen doen in Duitsland, met name een kratje bier, en dat kun je ze niet kwalijk nemen. Dat is een groot probleem. We hebben onderzoek laten doen door Regioplan, en dat toont kristalhelder aan dat de overheid moet stoppen met verdere verhogingen, want je snijdt in je eigen vlees."

In de grensstreek gaan volgens De Ridder allemaal slijterijen en supermarkten over de kop, omdat er professionele supermarkten worden gebouwd net over de grens, om de accijns te ontwijken. "Dat moeten we toch niet willen? Weekers zou zich dat aan moeten trekken? Zelfs op Kamervragen van Dion Graus komt een keurig antwoord dat het wel meevalt, maar ga maar eens kijken: het is echt een bloedbad. Er zijn brouwerijen, horecabedrijven en supermarkten die het water aan de lippen staat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen