Nieuws28 feb '12 18:08

Revolte op de Universiteit Leiden

Auteur: Pieter van den Akker

Revolte op de Universiteit Leiden. De universiteit wil de opleidingen Frans, Duits en Italiaans samenvoegen in een brede bachelor. En dat is tegen het zere been van studenten en docenten.

Vooral de opleiding Frans is boos en heeft inmiddels 1400 online handtekeningen verzameld. Volgens hen gaat de samenvoeging ten koste van de kwaliteit.

Zonde
BNR-verslaggever Jeroen Stans bracht een bezoekje aan de universiteit en sprak er onder andere met studenten en hoogleraar Franse Letterkunde Paul Smit. Hij vroeg allereerst een studente waarom zij zo boos zijn. "Frans is een relatief grote opleiding en wij zouden het ontzettend zonde vinden als Frans als zelfstandige opleiding in Leiden verdwijnt", antwoordde zij.

Allround
"Er is op zich niets tegen 'allround', maar het gaat ten koste van expertise en diepgang. We krijgen nu alle colleges in het Frans, wat voor een 'ontzettende' specialisatie zorgt. Als je meerdere talen op hetzelfde moment doet en heel erg concentreert op allround-kwaliteiten van studenten, verlies je de specialisaties", vreest zij.

Verschraling
Hoogleraar Franse Letterkunde Paul Smit voorspelt een verschraling van het aanbod en de kwaliteit. "Dat moet wel, want men denkt nu aan een brede bachelor. Daar kan je een prachtig programma mee maken en uitstekende dingen mee doen. Máár, als je Frans daarin op laat gaan, riskeer je een bepaalde categorie studenten te missen. Namelijk studenten die kiezen voor Frans en voor Frans alleen. Zonde.

Daarnaast ziet Smit nog een probleem opdoemen: "Het aantal contacturen in het Frans vermindert en dat leidt noodzakelijkerwijs tot niveauverlaging van het Frans."

De studenten en docenten moeten nog even geduld hebben om te horen of de plannen daadwerkelijk doorgaan. In april hakt de universiteit de knoop definitief door.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen