Nieuws14 mrt '13 17:23Aangepast op 16 mrt '13 07:02

Tolken IND lekten naar China

Auteur: BNR Webredactie

Twee Oeigoerse tolken van de Immigratie- en Naturalisatiedienst worden ervan verdacht dat zij vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld aan de Chinese overheid.

De IND heeft de twee tolken op non-actief gezet, meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag.

Dat gebeurde in februari, kort nadat de IND erachter was gekomen dat de tolken informatie lekten naar Peking. De tolken werkten al enige tijd voor de IND. Ze vertaalden vooral zittingen van Oeigoeren, een minderheid die in het westen van China leeft. De overwegend islamitische Oeigoeren worden door Peking gezien als terroristen omdat ze streven naar meer autonomie.

Gevolgen voor asielzoekers
Het ministerie kon nog niet zeggen of het lekken gevolgen heeft voor asielzoekers. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. Tot de uitkomsten daarvan bekend zijn, worden geen Oeigoeren teruggestuurd naar China. Een woordvoerster zei te verwachten dat het onderzoek op korte termijn kan worden afgerond.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwde vorig jaar dat China Oeigoeren in het buitenland onder enorme druk zet om informatie door te geven. Hun familieleden in China krijgen bijvoorbeeld geen medische hulp, mogen niet naar school of worden afgeperst. Ook zou China zijn geïnfiltreerd in de Oeigoerse gemeenschap in Nederland en op de hoogte zijn van alles wat daar speelt.

Gerelateerde artikelen