Nieuws31 dec '12 07:43Aangepast op 31 dec '12 08:21

Merkel: Eurocrisis is nog lang niet voorbij

Auteur: Fleur de Bruijn

Terwijl vooraanstaande economen en politici steeds positievere signalen afgeven over een eventueel einde van de eurocrisis, denkt Angela Merkel dat het zo’n vaart niet zal lopen.

De eurocrisis nog lang niet voorbij, ook al beginnen de hervormingsmaatregelen vrucht te dragen.

In haar nieuwjaarstoespraak die maandagavond wordt uitgezonden zei de Duitse bondskanselier Merkel dat de eurocrisisis nog lang niet voorbij is, ook al beginnen de hervormingsmaatregelen vrucht te dragen.

Lichtpunten
“De economische omstandigheden zullen volgend jaar niet makkelijker, maar moeilijker zijn'', zegt Merkel. “Maar dat moet ons niet terneergeslagen maken, we moeten ons er juist door laten aanmoedigen.''

Zij wees op enkele lichtpunten in de Duitse economie. Zo is de werkloosheid gedaald tot het laagste niveau sinds de Duitse hereniging in 1990 en is het aantal banen in ruim 20 jaar niet zo hoog geweest.

Welvaart en onze solidariteit
Merkel vraagt de Duitsers geduld te hebben, ook al sleept de crisis zich al jaren voort. “We moeten de juiste balans vinden tussen onze welvaart en onze solidariteit.''

Merkel sprak indirect minister Wolfgang Schäuble van Financiën tegen. Die zei enkele dagen geleden in een kranteninterview dat het ergste van de crisis voorbij is.

Derde termijn
“2013 is voor Duitsland met name een verkiezingsjaar. Dan hoopt Merkel gekozen te worden voor haar derde en laatste termijn. Europessimisten denken dat een echte doorbraak in de eurocrisis nooit eerder zal kunnen worden bereikt dan dat Merkel een derde termijn heeft zeker gesteld, want eerder heeft ze niet de handen vrij om grote Duitse offers te brengen om de euro te redden, ” aldus BNR’s beurswatcher Paul Laseur.

Vijf jaar
Merkel heeft zich al eerder niet al te positief uitgelaten over het einde van de crisis. In november zei de Duitse bondskanselier dat de eurocrisis nog wel vijf jaar kan duren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen