Programma21 nov '12 06:20

Meebetalen oké, maar niet uit mijn portemonnee

Auteur: Pieter van den Akker

Nederlanders vinden het prima om meer bij te dragen aan de zorg, maar willen dan wel dat het geld goed besteed wordt. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Het principe van solidariteit wordt omarmd, zo concludeert het SCP. Maar het wordt lastiger als de consequentie daarvan is dat men meer zelf moet gaan betalen.

"Dan kijkt men graag naar de iets rijkeren om voor die kosten op te draaien'' , zegt SCP-onderzoeker Sjoerd Kooiker. De rijkere mensen kijken graag naar de besparingen die mogelijk zijn, zodat ze niet zelf meer hoeven te betalen. Sowieso hebben mensen het gevoel dat ze steeds meer zelf moeten betalen.

Salaris boven Balkenendenorm
"Een veel gehoorde reactie is: pak eerst die verspilling in de zorg aan, want daar is nog veel geld te besparen.'' Wat veel mensen volgens Kooiker irriteert is dat betuurders in de publieke en semi-publieke sector, waar de zorg onder valt, veel kunnen verdienen, zelfs ruim boven de balkenendenorm. "Het is echt een steen des aanstoots dat de managers behoorlijk veel geld krijgen, terwijl de mensen die het fysieke werk doen - de zogenaamde handen aan het bed - een laag salaris hebben.''

Verspilling
Ook willen Nederlanders meer inzicht in de kosten van de zorg. "Maar de verspilling in de zorg en de hoge managementskosten zijn veel mensen een doorn in het oog.'' Daarom adviseert het SCP het ministerie om de verspilling aan te pakken. "Op die manier blijft er draagvlak voor de hogere zorgpremies'', zo verwacht Kooiker. Daarnaast zou er volgens het onderzoek ook meer inzicht moeten komen in de kosten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen