
"Ze denken dat ze met de energiedrank langer kunnen doorgaan en minder vermoeid raken als ze bezig zijn. Net zoals de reclame ingeeft; dat je er een oppepper van krijgt. Als voedingcentrum willen we die verwachtingen bijstellen", legt Patricia Schutte, voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum, uit.
Nepenergie
Het gevaar is dus, dat de verwachting veel groter is dan de daadwerkelijke oppepper. "De helft van de jongeren merkt er iets van, gaat langer door en ervaart de nadelige effecten ervan. Ze denken dat ze hun grenzen kunnen verleggen en dat is niet zo." Risicogedrag, dus. Want de jongeren krijgen een energieke periode, verleggen hun grenzen en storten vervolgens in.
Hoeveel is een blikje?
"Jongeren drinken gemiddeld iets meer dan een blikje, maar er zijn ook uitschieters naar boven toe." Maar een blikje is inmiddels ook een enorme blik. Ze worden steeds groter, die energiedrankjes. Blikjes van een halve liter zijn geen uitzondering meer, "en dat is natuurlijk een enorme hoeveelheid."
Aanbeveling helpt?
"De jongeren tot 13 jaar adviseren we het niet te drinken, jongeren van 13 tot 18 jaar adviseren we het te houden bij één drankje", is de aanbeveling.
Maar maakt dat indruk op jongeren: Als het voedingcentrum hierop wijst, zal dat helpen? "We hopen van wel, de ouders zijn hiervan op de hoogte, die willen we ook informeren. We hopen dat op school de jongeren elkaar het goede voorbeeld geven, want het blijkt dat de jongeren in groepen sneller geneigd zijn de energiedrank te drinken."
Het onderzoek is uitgevoerd onder 766 jongeren van 11 tot en met 18 jaar. Tweederde van de jongeren ervaart negatieve gevolgen van energiedrankjes.