Programma28 aug '12 20:20

VUmc krijgt twee nieuwe bestuursleden

Auteur: Mijke Hurkx

De raad van bestuur van het academisch ziekenhuis VUmc is met twee nieuwe bestuursleden weer voltallig. Het ziekenhuis raakte vorige week in opspraak, waarna twee bestuursleden opstapten.

De Raad van Toezicht heeft per direct Fred Plukker als voorzitter en Frans Corstens als lid benoemd, meldde de instelling dinsdag. Zij werken op tijdelijke basis.

Ruzies
Afgelopen vrijdag stapten bestuursvoorzitter Elmer Mulder en een ander lid van de raad van bestuur, Wouter van Ewijk op. Het ziekenhuis kwam onder vuur te liggen door een ruzie tussen specialisten en onjuiste informatieverstrekking daarover van het bestuur aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Non-actief
De inspectie besloot het VUmc in verband hiermee vorige week dinsdag onder verscherpt toezicht te stellen. Daarna zette het ziekenhuis longarts Piet Postmus op non-actief, die de ruzies en de veiligheid van patiënten aan de kaak had gesteld. Die stap van het ziekenhuis kreeg veel kritiek.

Opdracht van RvT
De nieuwe raad heeft de opdracht gekregen "op korte termijn het patiëntenvertrouwen volledig te herstellen, de focus op zorg en behandeling waar nodig te intensiveren en de spanningen tussen enkele specialisten daadkrachtig aan te pakken en op te lossen'', zo stelt de Raad van Toezicht.

Nieuwe start
Voorzitter Plukker is interim-ziekenhuisbestuurder en werkte onder andere bij het Deventer Ziekenhuis, de St. Maartenskliniek in Nijmegen en het Westfriesgasthuis in Hoorn. Corstens komt van het UMC St. Radboud in Nijmegen. Het derde lid van de raad van bestuur, vicevoorzitter en decaan Wim Stalman, blijft zijn functie vervullen.

Plukker zegt in een verklaring over zijn inzet: "Ons doel is aan de patiënten, de direct betrokken partijen en alle medewerkers te laten zien dat VUmc de professionele omgeving biedt die zij van oudsher kennen.'' Hoe lang de twee nieuwelingen aanblijven, kon een woordvoerster van VUmc niet zeggen.

De weggestuurde klokkenluider Postmus liet eerder weten te hopen dat met een nieuw bestuur de deur voor hem weer op een kier staat om terug te keren.

Gerelateerde artikelen