Programma27 aug '12 07:53Aangepast op 27 aug '12 08:33

Vaker privaat geld naar zorg

Auteur: Anne-Greet Haars

Private investeerders richten het vizier meer en meer op de zorgsector. Naar verwachting zal hun aandeel in overnames dit jaar stijgen tot 30 à 40 procent. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Ook het totaal aantal overnames in de zorg neemt toe, tot circa vijftig, waarbij de omvang van de transacties groter wordt. Waar vroeger een enkel zorgbedrijf werd overgenomen, verwisselen nu hele ketens van ­eigenaar, blijkt uit een marktanalyse van adviesbureau Boer & Croon.

"Private financiers zijn bij uitstek in staat efficiency te bereiken in een groeisector die voor de samenleving onbetaalbaar dreigt te worden", legt Dagmar Enklaar, partner bij Boer & Croon, uit in het FD. De toegenomen interesse van inversteeders komt door de geringe keuze die ze hebben.

Groei
"De zorg is de enige branche die nog groei laat zien", zegt Hubert Verbeek, directeur van participatiemaatschappij Holland Venture. De liberalisering van de zorg biedt volgens hem ruimte. Veel financiers werken volgens een vast patroon: ze kopen een instelling in de zorg, voegen er soortgelijke activiteiten aan toe en creëren op die manier schaal- en kostenvoordelen.

Interessant
Marcel Canoy, hoofdeconoom Ecorys, begrijpt de keuze van de private investeerders wel. “Het is ook al een tijdje aan de gang en zeker nu de minister Schippers daar iets meer ruimte voor heeft geboden, wordt het interessanter voor de investeerders.”

De private investeerders richtten zich eerst vooral op de toeleveranciers en dienstverleners. De laatste tijd nemen ze ook belangen in zorginstellingen en klinieken. “Dat is een goede ontwikkeling”, vertelt Canoy. “Die zorgklinieken en ziekenhuizen zitten in een omgeving die steeds risicovoller wordt, omdat ze dat zelf willen. Daar werkt privaat kapitaal heel goed voor omdat het op die manier makkelijker wordt om geld te krijgen.”

Politiek
De inbreng van privaat kapitaal in de zorg is omstreden. Politieke partijen, waaronder de SP en de PvdA, voelen er niets voor om de financiering van de zorg over te laten aan marktpartijen. Consumenten zijn onzeker over de toekomstige vergoedingen van medische kosten. De oplaaiende discussie daarover vormt een rem op de privatisering.

Verbeek erkent dat de verkiezingen onzekerheid met zich meebrengen. "Als er een kabinet komt met de VVD zal de liberalisering doorgaan. Bij de SP en de PvdA gaan we terug naar een budget-­georiënteerde markt."

Ervaringen
“Het is niet een sector waar je even binnenkomt, reorganiseert, kaal plukt en een paar jaar later weer weggaat. De ervaringen met privaat geld in de zorg in binnen- en buitenlands zijn vrij goed“, legt econoom Canoy uit.

Gerelateerde artikelen