Nieuws25 jan '13 20:25

Europese politici willen informatie over artsen delen

Auteur: Fleur de Bruijn

Tientallen Europese politici willen dat er automatisch gegevens tussen landen worden uitgewisseld over artsen die in de fout gaan.

Op voorstel van onder anderen CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt gaat de Raad van Europa de komende twee jaar onderzoeken hoe dat het beste kan worden geregeld.

Verplicht
Omtzigt wil dat de 47 landen die lid zijn van de Raad van Europa verplicht gegevens gaan uitwisselen. Daarmee zou voorkomen moeten worden dat artsen die in het ene land worden geschorst of veroordeeld, in een ander land weer aan het werk gaan. “Heel veel landen kampen met dit probleem. Door geen gegevens uit te wisselen worden mensenlevens onnodig in gevaar gebracht", aldus de CDA'er vrijdag.

Europese Unie
Volgens Omtzigt schiet het bij de Europese Unie niet op met het beter uitwisselen van gegevens, dus probeert hij het nu bij de Raad van Europa. Bijkomend voordeel is dat daar meer landen aan meedoen, waaronder ook Turkije. “Artsen die de fout in zijn gegaan, gaan meestal in landen werken waar ze mee bekend zijn. In Nederland hebben we veel mensen met een Turkse achtergrond, dus zo kunnen we problemen in de toekomst voorkomen'', zegt hij.

Niet eenvoudig
Het onderzoek is hard nodig, omdat verplicht en automatisch gegevens uitwisselen nog niet zo makkelijk is. “Denk bijvoorbeeld aan een arts die in Ierland is veroordeeld voor het uitvoeren van een abortus. Daar moeten wij kennis van nemen, maar we moeten ook vrij zijn daar een andere straf op te zetten'', vindt Omtzigt. Andere struikelblokken zijn verschillende privacyregels, recht en registratie.

Zwarte lijst
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid probeert al bijna twee jaar een Europese zwarte lijst te realiseren, waarop artsen staan die zwaar in de fout zijn gegaan. Omdat die er voorlopig nog niet is gaat zij met een aantal landen, zoals Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden, zelf alvast afspraken maken.

Uitwisseling van gegevens had bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur na zijn ontslag bij het Medisch Centrum Twente in 2003, weer in Duitsland aan het werk kwam als arts. De neuroloog wordt verdacht van 21 strafbare feiten.

Gerelateerde artikelen