Nieuws27 dec '12 19:22Aangepast op 27 dec '12 20:22

Europese gelukszoekers in Nederland (1): Portugal

Auteur: Anke Truijen

Door de crisis in hun land beproeven veel Europeanen hun geluk over de grens. Sommigen van hen trekken naar Nederland om een beter bestaan op te bouwen. Hoe vergaat het hen op onze arbeidsmarkt?

Op een vrijdagavond in December liggen de voetbalvelden van Amsterdam Sloten er verlaten bij. Maar bij de voetbalclub FC Portugal brandt licht. Daar wordt door een klein groepje Portugezen gegeten en gedronken. Onder hen de 22-jarige André Santos. Een paar maanden geleden kwam de voormalig militair naar Nederland. Veel van zijn tijd brengt hij door bij zijn voetbalclub. "Hier voel ik me thuis. Er spelen veel verschillende nationaliteiten maar vooral veel Portugezen. En er zijn hier veel Portugese producten te koop waardoor je je echt thuis voelt."

Cacaofabriek
Vanwege de crisis zit Santos  nu Nederland. "Financieel ging het niet zo goed in Portugal en omdat ik hier familie had ben ik naar Nederland gekomen." Zijn oom regelde een baan als schoonmaker bij de cacaofabriek, een kans die hij gelijk aangreep. Santos: "Het was een snelle beslissing. In Portugal verdiende ik 600 euro en hier het dubbele."

André is de spits in het derde elftal, dat vierde klasse speelt. Ze spelen in dezelfde kleuren als het nationale Portugese elftal: groene sokken en bordeauxrode shirts. Voor sommige wedstrijden trekken ze het tenue van FC Porto aan. Dat is ooit gedoneerd door de Nederlandse coach en voormalige trainer van FC Porto, Co Adriaanse. André wijst naar zijn foto op de muur. Zelf is hij fan van de voetbalclub Benfica. Maar hij maakt er geen probleem van als hij moet spelen in de Porto-shirts. Dan draagt hij zijn eigen clubshirt eronder.

Crisis
Maar spelen in een tweedehands FC Porto-shirt is nog een van Andre’s minste zorgen. Waar hij echt mee zit is de crisis in zijn land. "Ik ben heel erg bezorgd over de (economische) situatie. Er is steeds meer werkeloosheid, het op straat zetten van mensen maakt me bang." Twee dagen kreeg André zijn salaris niet uitbetaald. Maar dat lijkt niets met wat hem nog te wachten staat. "Al dat slechte nieuws op tv baart me zorgen. Omdat ik niet hoogopgeleid ben denk ik dat ik uiteindelijk in de problemen kom, en geen werk meer kan vinden."

Hoe het verder moet weet André niet. "Ik vraag me wel eens af hoe ik een gezin kan stichten, hoe kan ik dat aanpakken als ik zo weinig verdien? Ik vraag me vaak af, of dat wel mogelijk is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen