Nieuws31 dec '12 09:15Aangepast op 31 dec '12 09:32

Mislukking bankierseed ligt op de loer

Auteur: Fleur de Bruijn

Bankiers moeten vanaf morgen verplicht de eed afleggen. Deze eed moet leiden tot andere beweegredenen van bankiers, maar de geestelijk vader van de eed vreest voor een faux pas.

“Ik heb ooit de bankierseed opgebracht om de trots en de drijfveren in de sector te beïnvloeden. Als je nu dat initiatief uit de bankwereld verplicht aan iedereen gaat opleggen, lijkt het alsof de sector iets door de strot geduwd krijgt wat een beetje lichaamsvreemd is (…) de Tweede Kamer heeft zo’n druk gezet op het initiatief van de sector zelf dat je bijna gaat vrezen voor een soort afstotingsverschijnselen,” aldus Hans Ludo van Mierlo, oud woordvoerder van NMB, ING en Rabobank en geestelijk vader van de bankierseed tegen BNR.

De eed
Vanaf 1 januari moeten bestuurders en commissarissen in de financiële sector verplicht een bankierseed afleggen: een eed of belofte dat ze hun functie integer en zorgvuldig zullen uitoefenen en daarbij het belang van de klant centraal stellen.

Sancties
Het was de bedoeling dat alle 250 duizend mensen die in de sector werkzaam zijn de eed zouden afleggen, daar had de voormalig minister van Financiën De Jager al een regel voor klaarliggen.

Zijn opvolger Dijsselbloem wil daar echter nog even mee wachten. Dijsselbloem wil namelijk sancties afspreken als de eed niet wordt nageleefd.

Initiatief
Dit bewijst voor Van Mierlo dat de bankierseed, een initiatief van de financiële sector, een speeltje is geworden van de politiek.

De geestelijk vader van de eed had liever gezien dat de eed spontaan door de sector zou zijn ingevoerd, “na een aantal jaar kun je dan kijken of het werkt of niet”, aldus Van Mierlo.

Belang van de eed
Van Mierlo vindt het belang van de eed nog altijd groot. De eed moet volgens hem leiden tot andere beweegredenen van bankiers.

“Alle wetten die op dit moment gemaakt worden vanwege de crisis zijn om het vak van financiële dienstverlener met meer zekerheid te omgeven. Al die regels veranderen het werk van de bankier maar nog niet de financiële dienstverlener zelf. De bedoeling is niet om met de eed vat te krijgen op het vak, maar op de drijfveer van de mensen die in de sector werken.”

Verwachtingen
Het is volgens Van Mierlo de hoogste tijd dat financiële dienstverleners gaan doen wat er van hen verwacht wordt.

“Wij hebben de laatste 20 jaar de indruk gewekt dat wij verwachten van financiële dienstverleners dat ze ons zo rijk mogelijk maken. Maar financiële dienstverleners hebben niet alleen verantwoordelijkheid naar de klant, maar ook naar de samenleving als geheel. Als financiële dienstverleners dat gaan geloven en als klanten ook bereid zijn om dat te vinden, dan krijg je een andere financiële sector.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen