Nieuws3 jul '12 16:08

De Jager: niemand verwachtte uitkomst EU-top

Auteur: Pieter van den Akker

Het kabinet en premier Rutte wisten niet dat er op de EU-top vorige week al een besluit zou vallen over bankensteun vanuit het permanente noodfonds ESM.

Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) vandaag tegen RTLZ. "We wisten niet, ik denk de premier ook niet, dat dit besluit nu al zou vallen’’, aldus De Jager. Volgens hem had niemand de uitkomst van de top al verwacht omdat er nog volop debat was tussen EU-landen over streng Europees toezicht op banken.

Niet overvallen
Het kabinet werd er niet door overvallen, zei De Jager. "Dat is niet het goede woord, dan ben je niet voorbereid. Was van tevoren de verwachting gerechtvaardigd dat er al zo’n grote stap zou worden gezet? Dat inderdaad niet.’’

De Jager zei dat de premier wel contact met hem had gezocht tijdens de top. Maar uiteindelijk moet de premier zelf beslissingen nemen, aldus de CDA-minister. Hij zei dat hij 'tuurlijk' tevreden was over het optreden van Rutte.

Bankenunie
De Jagers partijgenoten in de Tweede Kamer reageerden vorige week kritisch op het optreden van Rutte in Brussel omdat die zich daar volgens fractievoorzitter Van Haersma Buma had laten overrompelen door de ontwikkelingen rond een bankenunie.

Volgens De Jager is het kabinet al sinds vorig jaar september voor een bankenunie, mits er eerst stappen zijn gezet richting herkapitalisatie van de banken en een effectiever toezicht op de sector. Het risico dat noodlijdende banken overheden in hun problemen meesleuren is met de nieuwe afspraken verminderd, stelde De Jager.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen