Nieuws30 jul '13 11:50

"Vakbond moet meer doen met technologie"

Auteur: BNR Webredactie

Vakbonden maken nog te weinig gebruik van technologie. Door inzet van polls en andere digitale hulpmiddelen kan de afstand tussen werkvloer en onderhandelingstafel worden verkleind. Dat zegt Michiel Hietkamp, voorzitter van CNV jongeren.

Hoe kun je jongeren overtuigen om lid te worden van een vakbond? "Technologie biedt veel mogelijkheden. Mensen kunnen via digitale kanalen direct aangeven wat hun wensen zijn. Met hulp van polls kunnen werknemers dan bijvoorbeeld aangeven dat ze niet 1,5 procent meer loonsverhoging willen, maar dat hun bedrijf meer geld moet besteden aan duurzaamheid", zegt Michiel Hietkamp, de nieuwe voorzitter van CNV Jongeren.

Het is de missie van Hietkamp om meer jongeren bij de vakbond te betrekken. De vakbond maakt al wel gebruik van digitale middelen, maar kan daar volgens Hietkamp nog veel meer gebruik van maken.

Imago
Het imago van de vakbonden is slecht; de ledenaantallen dalen. Maar de CNV-jongerenvoorzitter denkt dat een vakbond nog steeds van deze tijd is. "De basis van is ijzersterk. Het blijft een feit dat de werkgever machtiger is dan een werknemer. Als werknemers zich verenigen, kunnen ze wél een vuist maken."

Als de vakbonden meer gebruik maken van internet, zijn er straks dan nog massademonstraties op het Malieveld? "Af en toe moet je ook nog op die manier demonstreren."

CNV jongeren wil zich ook meer gaan richten op ZZP'ers en flexwerkers, zegt Hietkamp. Meer dan tot nu toe. "Veel mensen worden gedwongen zzp'er,en verliezen veel voorwaarden, die een vaste werknemer wel heeft."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen