Nieuws13 aug '12 15:29Aangepast op 13 aug '12 18:53

Lijsttrekkers doen StemWijzer zonder kleerscheuren

Auteur: Arjan Meesterburrie

Wie vanwege de vakantie of de maandenlange sportzomer nog niet heeft nagedacht wat te gaan stemmen op 12 september kan vanaf nu weer terecht bij de Stemwijzer.

De stemhulp met 30 stellingen is maandagmiddag in Den Haag gepresenteerd. "We hebben echt gezocht naar de onderscheidende punten en dat is een hele puzzel. Maar dat is net als vorige keer goed gelukt", zegt directeur Kars Veeling van Pro Demos, de organisatie achter de StemWijzer, op BNR.

Toch wees VVD-minister Edith Schippers erop dat de stellingen scherp zijn geformuleerd en af en toe op meerdere manieren uit te leggen zijn.

Buma opgelucht
Lijsttrekkers en andere hooggeplaatste politici namen de website in gebruik door zelf de StemWijzer te doen. Ze konden opgelucht ademhalen, want geen van hen kwam bij het invullen uit bij een concurrerende partij:

"Ik mag blijven", reageerde CDA-lijsttrekker Sybrand Buma na afloop. "Wij gaan de campagne in met een verhaal over werk, gezin en samenleving."

PvdA'er Klijnsma
Ook Jetta Klijnsma, de nummer twee van de PvdA, kwam bij haar eigen partij uit: "Nou gelukkig, maar dat is natuurlijk wel logisch. Ik zie dat de SP mijn tweede partij is en de Partij voor de Dieren op nummer drie", zegt ze bij de microfoon van BNR-verslaggever Anke Truijen.

Bij de lijsttrekkers Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GroenLinks) en Arie Slob (ChristenUnie) prijkte tot hun geruststelling ook de naam van hun eigen partij bovenaan in het lijstje met welke partijen de meeste overeenkomsten waren. 

30 stellingen

Het is de achtste keer dat de StemWijzer in aanloop naar de verkiezingen beschikbaar is. De website bevat 30 stellingen die beantwoord moeten worden met eens, oneens of geen van beide. De stellingen gaan over onderwerpen als de economie, Europa, zorg en veiligheid.

Europa
Vooral de aandacht voor Europese vraagstukken is groter dan bij de vorige verkiezingen, zegt Kars Veeling tegen BNR's Anke Truijen: "Europa is natuurlijk een belangrijk thema. Dat was het altijd wel, maar we hebben nu een stelling over Europa als een democratischer geheel, waarbij wat meer macht naar de Europese regering zou moeten.

Maar er zit ook een stelling in dat Nederland uit de EU moet stappen. Dat zijn stellingen die bij de vorige ronde niet voorkwamen."

Miljoenen gebruikers
Na het invullen van de antwoorden krijgt de bezoeker van de site te zien met welke partij hij de meeste overeenkomsten heeft. In aanloop naar de verkiezingen in 2010 vulden 4,2 miljoen mensen de StemWijzer in.

Vanaf woensdag is Kieskompas beschikbaar, een andere kieshulp. Het Kieskompas werd voor de verkiezingen in 2010 door 1,5 miljoen mensen geraadpleegd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen