Nieuws2 sep '12 12:54Aangepast op 2 sep '12 14:29

'Britse economie heeft stimulans nodig'

Auteur: Fleur de Bruijn

De door een recessie getroffen Britse economie is herstellende, maar heeft nog een extra zetje van de regering nodig.

Dat heeft de Britse minister van Financiën George Osborne zondag gezegd tegen de publieke omroep BBC.

Om de groei te stimuleren moet de Britse regering volgens Osborne snel handelen. Een van de mogelijkheden zou de oprichting van een kleine, door de overheid gefinancierde kredietbank zijn, zei hij. Die moet ervoor zorgen dat er meer leningen worden verstrekt aan bedrijven.

Infrastructurele projecten
Een andere mogelijkheid is het naar voren halen van grote infrastructurele projecten. Plannen daarvoor zullen binnenkort worden ontvouwd, zei Osborne. Hij sloot daarbij niet uit dat de Londense luchthaven Heathrow er een derde start- en landingsbaan bij krijgt. Dat is in tegenspraak met eerdere uitlatingen van de Britse regering.

Net als in Nederland ligt uitbreiding van de grootste internationale luchthaven gevoelig in verband met mogelijke geluidhinder en gevolgen voor het milieu. Heathrow zit tegen de grenzen van zijn capaciteit aan en wil graag groeien, maar de overheid houdt tot dusver de boot af.

Minder sterke krimp
Vorige week werd bekend dat de Britse economie in het tweede kwartaal iets minder sterk is gekrompen dan eerder werd aangenomen. De krimp bedroeg 0,5 procent op kwartaalbasis, terwijl bij een eerdere raming nog een daling werd gemeld van 0,7 procent.

In het eerste kwartaal kromp de Britse economie met 0,3 procent en in de laatste periode van 2011 ook met 0,3 procent. Daarmee verkeert de Britse economie in een recessie. Die wordt gedefinieerd als minimaal twee kwartalen met krimp op rij. Het is de tweede recessie in het Verenigd Koninkrijk in 4 jaar tijd.

Gerelateerde artikelen