Nieuws2 sep '12 09:57

ECB moet waakhond banken worden

Auteur: Fleur de Bruijn

De ECB moet verstrekkende bevoegdheden krijgen over alle 6.000 banken in de eurozone. De Europese Commissie heeft hiervoor een plan liggen.

Dit schrijft Trouw zondag op basis van een artikel uit de The Financial Times (FT). Volgens het plan zouden de bestaande nationale toezichthouders van bijna al hun bevoegdheden worden ontdaan om noodlijdende banken in hun eigen land te sluiten of te hervormen. De stappen worden deze maand aangekondigd.

"Een nieuwe gemeenschappelijke toezichthouder voor banken zou de meest wezenlijke wijziging zijn in het financieel bestuur in de eurozone sinds de introductie van de euro zelf", schrijft de FT. "Hiermee krijgt de EU een soort federale bevoegdheid die het tot dusverre miste om de nu al twee jaar durende crisis resoluut aan te kunnen pakken."

OESO roept ECB op
Zondag werd ook weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de discussie over het opkopen van staatsobligaties van noodlijdende landen. De secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zei zondag dat de ECB zo snel mogelijk ongelimiteerd staatsobligaties moet kopen.

"Het systeem staat op het spel. De euro mag niet in gevaar komen'', zei secretaris-generaal Angel Gurria bij een internationaal congres in Slovenië. "De ECB moet meer doen. De fondsen EFSF en ESM zijn niet genoeg."

De Mexicaan Gurria zei niet te verwachten dat een land de eurozone zal verlaten.

Samen met het IMF
ECB-bestuurder Jörg Asmussen zei donderdag dat de ECB alleen staatsobligaties van noodlijdende lidstaten wil opkopen als die landen er zelf om vragen. Ook moet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij dergelijke transacties betrokken worden. Volgens Asmussen, een van de beleidsmakers van de ECB, kan op die manier gegarandeerd worden dat de betreffende landen in ruil voor de steun stevige bezuinigingen doorvoeren.

Gerelateerde artikelen