Nieuws27 dec '11 11:09

Eens in de 800 jaar een vals eurobiljet in de knip

Auteur: BNR Webredactie

Burgers hoeven niet bang te zijn om valse eurobiljetten in handen te krijgen. Statistisch gezien zal het namelijk maar een keer in de 800 jaar gebeuren dat je daadwerkelijk een vals biljet in je portemonnee vindt.

Dat zegt Michael Rauschenbach, hoofd van de antivervalsingsafdeling van Europol, in een interview met het ANP. In alle eurolanden samen worden elke maand ongeveer 50.000 valse eurobiljetten worden gevonden. Het gaat om geld dat echt in omloop is gekomen, niet om vals geld dat de politie bij valsemunters in beslag neemt. In totaal zijn er ongeveer 13,8 miljard eurobiljetten in omloop.

De toenmalige 12 EU-landen inventariseerden eind jaren '90 hoeveel valse bankbiljetten ze toen van hun eigen munt vonden. Toen kwamen ze gezamenlijk al op ongeveer 50.000 per maand uit.

Samenwerking
Europol is tevreden dat dit aantal nooit heel veel groter is geworden sinds de euro 10 jaar geleden werd ingevoerd. Intussen is het aantal landen dat deze munteenheid gebruikt, veel groter geworden. Europol werkt samen met de nationale politiekorpsen, nationale banken en de Europese Centrale Bank tegen valsemunterij.

Op de vraag of gevonden vervalsingen goede of slechte kopieën van de euro zijn, reageert Rauschenbach terughoudend. Wel wil hij kwijt dat vervalsers zich meestal op één beveiligingskenmerk van een biljet richten. Daarom zijn nepeuro’s eigenlijk voor iedereen te herkennen. "Houd een biljet tegen het licht, voel eraan en kantel het", is Rauschenbachs advies aan ongeruste consumenten. "En kijk altijd naar meer dan één veiligheidsteken."

Rendabel
Omdat valsemunters net als gewone ondernemers kosten en opbrengsten tegen elkaar afwegen, worden niet alle eurobiljetten even vaak nagemaakt. Het meest rendabel zijn de briefjes van 20, 50 en 100 euro, vertelt Rauschenbach. Die van 5 en 10 leveren te weinig op in vergelijking met de productiekosten. De 200 en 500-eurobiljetten zijn te goed beveiligd om op grote schaal vervalst te worden en ze worden bovendien vrij weinig gebruikt.

Logistiek probleem
Rauschenbach wijst erop dat de financiële schade van eurovalsemunterij met enkele tientallen miljoenen euro's per jaar veel kleiner is dan die van andere criminele branches, zoals drugshandel. Het is tenslotte niet zo makkelijk veel valse biljetten om te wisselen voor echte euro’s. Criminelen hebben daaraan een groot logistiek probleem, aldus Rauschenbach. "Want hoe vaak kan je bij dezelfde winkel een hamburger kopen met een 100-eurobiljet voordat een verkoper argwaan krijgt?"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen