Nieuws12 aug '13 16:01

Ambitieuze prins overleden op 44-jarige leeftijd

Auteur: BNR Webredactie

De vandaag op 44-jarige leeftijd overleden Johan Friso van Oranje-Nassau van Ambsbergen was de tweede zoon van Koningin Beatrix en Prins Claus. Hij werd geboren in 1968.

Prins Friso is vanochtend overleden op Paleis Huis ten Bosch. De prins werd onlangs naar het paleis overgebracht vanuit het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen.

Friso en zijn vrouw Mabel Wisse Smit kregen twee kinderen: Luana (2005) en Zaria (2006). Ze zorgden samen voor de opvoeding, zo weten vrienden van het prinselijk paar te melden. Friso nam zijn dochters graag op sleeptouw in Londen, maar een bezoekje aan McDonald’s zat er niet in. Dat paste niet in zijn beeld van een goede opvoeding, waarin de kinderen ook oog moesten hebben voor zaken als duurzaamheid. Het maatschappelijk engagement van de ouders moest al vroeg ook de kinderen worden bijgebracht, zo vonden Friso en Mabel.

Opspraak
Prins Friso raakte in opspraak door zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit. Het parlement stemde niet in met dit huwelijk vanwege Mabel's eerdere verhoudingen met onder andere top-crimineel Klaas Bruinsma. Peter R de Vries onthulde de vermeende affaire tussen Bruinsma, alias de Lange, in een interview met de oud-bodyguard.

Het kabinet vroeg  uiteindelijk het parlement ook nooit om goedkeuring voor het huwelijk, zei Balkenende op een persconferentie in 2003. Friso heeft wel excuses aangeboden aan zijn moeder en aan Balkenende.

Het huwelijk kostte hem zijn titel Prins der Nederlanden en hij werd uit het Koninklijk Huis gezet. Daarmee verloor Prins Johan Friso het recht op de troon. Dat was geen probleem, hij had niet de ambitie om koning te worden. Vanaf dat moment droeg Friso de titel Prins van Oranje-Nassau en trouwde toch in april van 2004 met Mabel Wisse Smit.

Goldman Sachs
Na zijn VWO aan het Eerste Vrijzinnig Christelijk Christelijk Lyceum, ronde hij verschillende studies in binnen- en buitenland af, waaronder in de luchtvaarttechniek in Delft. Daarna studeert hij bedrijfseconomie in Rotterdam. Het meest zou hij gaan doen met zijn postdoctorale opleiding tot Master of Business Administration. Met dat diploma op zak, werkte hij bij de zakenbank Goldman Sachs en werd hij in 2011 aangesteld als financieel directeur van URENCO in Groot Brittanie.

Hij zette zich ook in voor de toepassing van schone energie in opkomende economieën. Dat prins Prins Friso ondernemend ingesteld is, bewees hij door Lowcost Airline maatschappij Wizz Air en het MRI-centrum in Amsterdam op te richten. Naast dit alles was hij ook nog Commissaris van verschillende bedrijven, waaronder een het Belgische telecombedrijf Mobistar en NCO in Groot Brittanie. Koningin Beatrix was trots op haar zoon.

Sportief
Prins Friso was evenals zijn andere familieleden sportief. Hij hield van autorijden en golfen, en was van kinds af aan vertrouwd met de skihellingen van Lech waar de koninklijke familie jaar in jaar uit op wintersportvakantie gaat. Op 17 februari 2012 ging Friso samen met jeugdvriend Florian Moosbrugger off piste skiën waarbij de prins werd bedolven onder een lawine. Zijn hart stond door zuurstofgebrek 50 minuten stil en hij raakte in coma van waaruit hij niet is ontwaakt. Vanuit Oostenrijk werd hij overgebracht naar Londen waar hij enige tijd werd behandeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen