Nieuws21 apr '12 16:22Aangepast op 19 jun '17 10:26

Reacties Tweede Kamer

Auteur: Marjan van den Berg

Oppositiepartijen kijken uit naar verkiezingen nu het Catshuisberaad is mislukt, maar niet allemaal.

SP
Emile Roemer wil nieuwe verkiezingen, zo twitterde hij, maar houdt nog een slag om de arm. "Ik geloof er helemaal niet in dat het kabinet die 3 procent met andere partijen wél zal halen. Dit gaat hoe dan ook betekenen dat de economie een enorme knauw krijgt en dat er maatregelen aan zitten te komen die ook voor het bedrijfsleven heel slecht uit zullen pakken."

Roemer wil openheid over de onderhandelingen en als de besprekingen echt geklapt zijn, wil hij een spoeddebat en dan vervroegde verkiezingen.

PvdA
PvdA-leider Diederik Samsom zegt dat hij snel nieuwe verkiezingen wil als duidelijk wordt dat het coalitieberaad over bezuinigingen in Catshuis inderdaad is mislukt. Volgens Samsom zijn verkiezingen al mogelijk in september. "Dat het is mislukt is tweeledig. Aan de ene kant is dat ernstig omdat je in crisistijd eigenlijk niet zonder kabinet kunt zitten dat maatregelen kan nemen."

Aan de andere kant bieden nieuwe verkiezingen Nederland de mogelijkheid de kans om een nieuwe start te maken. Samsom herhaalde dat hij het minderheidskabinet niet aan meerderheden wil helpen in de Tweede Kamer. Met een demissionair kabinet wil hij wel praten over maatregelen, maar alleen met verkiezingen in het vooruitzicht.

D66
Als VVD, CDA en PVV er definitief niet uitkomen, moet de Tweede Kamer in aanloop naar nieuwe verkiezingen een hervormingsakkoord smeden, zegt D66-leider Alexander Pechtold.

"De schatkist moet op orde. Schulden doorschuiven naar de volgende generatie is niet sociaal'', aldus Pechtold.

CU
Arie Slob van de Christen Unie noemt het op BNR "zeer laakbaar" dat de onderhandelaars er zoveel weken overheen hebben laten gaan en dat er nu toch geen aanpak van de crisis is.

Wat Slob betreft komen VVD en CDA nu met hun plannen naar de Tweede Kamer komen, zodat de verschillende fracties ernaar kunnen kijken. "Ik heb al eerder gezegd dat Rutte gewoon naar de Tweede Kamer moet komen om draagvlak te kweken. Het is inmiddels duidelijk dat door de verkiezingsdatum van 2015 een rode streep kan. (...) Als het kabinet aansluiting kan vinden met die plannen zijn we altijd bereid om mee te praten. De crisis is ons allergrootste belang en we hebben al heel veel tijd verloren. En dat is ontzettend vervelend."

GroenLinks
Ook GroenLinks vindt dat er veel tijd is verspild, maar GroenLinks-leider Jolande Sap vindt het goed nieuws voor Nederland dat de onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV zijn mislukt. Volgens haar biedt dat kansen voor een "breder gedragen kabinet en duurzame hervormingen".

Voor de grote uitdagingen waarvoor Nederland nu staat, is een "stevig, stabiel kabinet nodig met een grote meerderheid in de Tweede Kamer".

PvdD
De fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, Marianne Thieme, is blij dat het Catshuisoverleg is mislukt. "Wij zijn klaar voor nieuwe verkiezingen!", laat ze weten via Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen