Nieuws7 jan '13 16:49

Allah als merk? God verhoede het

Auteur: Pieter van den Akker

Voor 240 euro deponeerde de Nederlandse kunstenaar Teun Castelein Allah als merk bij het Benelux-Merkenbureau. Helaas, de registratie is geweigerd.

De registratie van het merk Allah is maandag geweigerd door het Bureau voor Intellectuele Eigendom BBIE. De merkregistratie werd eind december aangevraagd door kunstenaar Teun Castelein.

"Ik heb een aanvraag gedaan bij het merkenbureau voor het merk Allah. Het logo heb ik er ook bij gedaan", vertelt de kunstenaar op BNR.

God en boeddha
Waarom? Castelein: "Ik was heel erg nieuwsgierig of modernere goden dan Nike beschikbaar zijn, of je die mag gebruiken als merk. Ik zou het eigenlijk heel erg raar vinden. Dus ik was ook zo zeer verbaasd toen ik naar de website ging en zag dat God en Boeddha al gedeponeerd zijn. Die worden dus gebruikt. Vervolgens dacht ik: Allah is zo'n zelfde grote macht en die bleek nog vrij."

Represailles
Castelein kijkt er van op dat zijn registratie niet wordt gehonoreerd. "God wordt wel geaccepteerd door het merkenbureau en Allah niet. Waarschijnlijk is het uit angst voor represailles dat er vanaf zien. Het is voor mij een onderzoek. Fase twee zou zijn: stel je hebt het merk: wat kan je ermee? Wat mag je ermee? Ik heb een afspraak gemaakt met een imam om daar eens over te sparren."

Volgens het BBIE heeft een algemeen bekende naam als Allah geen onderscheidend vermogen. Om die reden kan de naam niet als merk geregistreerd worden, aldus het BBIE.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen