Nieuws10 dec '12 20:58Aangepast op 11 dec '12 08:45

KNVG wil parlementaire enquête pensioengeld

Auteur: Mijke Hurkx

De Tweede Kamer moet een parlementaire enquête houden over de manier waarop pensioenfondsen geld hebben teruggestort naar werkgevers. Dat vindt de KNVG, de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden.

Eind vorige maand maakte staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) bekend dat vijf pensioenfondsen tussen 1985 en 2005 netto 1 miljard euro hebben teruggestort naar de werkgevers. Dat bleek uit onderzoek dat op verzoek van de Kamer was gedaan.

Hard nodig
In de jaren '90 is er een vermogen aan korting op pensioenpremies gegeven aan werknemers, werkgevers en overheid. Dat geld is nu hard nodig, nu de pensioenfondsen financieel onder druk staan.

Onmogelijk
Volgens de staatssecretaris was het niet mogelijk alle informatie bij de fondsen boven tafel te krijgen, onder meer omdat sommige fondsen in andere zijn opgegaan. Ook is volgens Klijnsma niet gebleken dat de terugstortingen, die plaatsvonden in een tijd dat de fondsen nog goed bij kas zaten, in strijd waren met wettelijke regels.

Vertrouwen onder druk
De Tweede Kamer had vorig jaar aangedrongen op het onderzoek, onder aanvoering van Pieter Omtzigt (CDA). De Kamer wilde het onderzoek, omdat het vertrouwen in de pensioenfondsen inmiddels onder druk staat. Veel fondsen moeten door de verslechterde financiële vooruitzichten korten op hun pensioenuitkeringen.

"De Tweede Kamer heeft twee keer een motie ingediend om er een onderzoek naar te laten instellen. Dat is eigenlijk al jaren aan de gang. Uiteindelijk blijkt nu dat het onderzoek niet heeft plaatsgevonden", vertelt Martin van Rooijen, oud-staatsecretaris van Financiën en voorzitter van de KNVG.

"Het gaat om uitgesteld loon van werknemers - de toekomstig gepensioneerde. Het is geld van de werknemer. We weten niet om hoeveel geld het gaat en om welke bedrijven."

Laten gebeuren
Van Rooijen vindt het onaanvaardbaar dat er zo met het geld van werknemers is omgegaan. "Het kwam een aantal bedrijven heel goed uit om de winst op te krikken. De werknemers hebben het laten gebeuren, omdat ze niet konden weten dat het daarna zo slecht zou gaan met de economie en pensioenfondsen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen