Programma22 apr '11 11:20

Groente beter wassen, schillen

Auteur: Edme Koorstra

Omdat er resistende bacteriën op verschillende soorten groente zijn gevonden, adviseert de RIVM om ze zo goed mogelijk te wassen, te schillen, te koken of bakken. Als mensen veel van die bacteriën binnenkrijgen, bestaat de kans dat ze immuun worden voor antibiotica bij ernstige ziekte.

Het is raadzaam om groenten goed te wassen en zo mogelijk te schillen, koken of bakken. Dat advies geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vandaag. Eerder deze week vonden onderzoekers van het Amsterdamse VU medisch centrum resistente bacteriën op groenten.
Immuun voor antobiotica
Als mensen veel van die bacteriën binnenkrijgen, bestaat de kans dat ze immuun worden voor antibiotica bij ernstige ziekte. Volgens het RIVM wordt de kans op besmetting met de gevaarlijke bacteriën geminimaliseerd.
De wetenschappers van het VU mc onderzochten 119 stuks groente. In zeven daarvan bleek de ESBL's te zitten. Dat zijn enzymen die bacteriën aanmaken waardoor ze resistent worden voor veel antibiotica. Van de zeven besmette monsters waren er vijf van biologische teelt.
Minder eten helpt niet
Volgens het RIVM heeft het geen zin om minder groenten te gaan eten uit angst voor besmetting. Het instituut heeft al eerder gewaarschuwd voor het groeiende probleem van de antibioticaresistentie in Nederland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen