Programma30 jun '11 20:46Aangepast op 1 jul '11 00:49

Wat is nou echt een gezond eetpatroon?

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Wetenschappers van de Wageningen Universiteit willen voor eens en voor altijd af zijn van alle geruchten over vet. Uit hun literatuurstudie werd duidelijk dat er geen verband is tussen verzadigd vet in voeding en het krijgen van een hartinfarct.

Voorlichtingsbureaus over voeding hebben juist altijd gezegd dat het eten van veel verzadigd vet meer kans geeft op een hartinfarct.
Onderzoeken deugen niet
Volgens de Wageningers deugen veel onderzoeksmethoden van studies die voorlichters aanhalen niet. Daardoor zijn de uitkomsten onbetrouwbaar.
Foute berichtgeving
Veel gecontroleerde voedingsproeven van de afgelopen veertig jaar zouden namelijk aantonen dat vervangen van verzadigd vet (in vlees en zuivel) door meervoudig onverzadigd vet (in zonnebloem- en sojaolie) zowel het slechte cholestorol als het risico op een hartinfarct verlaagt. Dat is dus niet waar, zeggen de onderzoekers.
Wat helpt wel?
Een keer per week vis en verder veel volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten en fruit eten geeft wel minder kans op een hartinfarct, blijkt uit het onderzoek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen