Nieuws20 nov '12 19:45Aangepast op 24 okt '16 16:46

Regeerakkoord is enorme klap voor corporaties

Auteur: BNR Webredactie

Het regeerakkoord betekent een enorme klap voor de corporatiesector. Het gehele volkshuisvestelijk vermogen gaat met 17 miljard euro omlaag; dat is een daling met de helft.

Dat staat in een stuk van het Centraal Fonds Huisvesting.

Van de 388 corporaties komen er 110 uit op een solvabiliteit die onder de 15 procent ligt, waardoor ze eigenlijk al niks meer kunnen ondernemen. Van deze 110 zijn er weer 41 die zelfs op een negatieve solvabiliteit uitkomen. Samen komen die voor 4,6 miljard in de min. De solvabiliteit van de corporatiesector is de mate waarin zij haar financiële verplichtingen aan de verschaffers van vermogen kan voldoen.

Geen tijd om te beoordelen
Minister voor Wonen Stef Blok stuurde het stuk van het fonds dinsdagavond naar de Tweede Kamer: "Ik heb nog geen tijd gehad om het rapport inhoudelijk te beoordelen of hier een reactie op te formuleren. Ik verwacht uw Kamer binnen enkele dagen van een eerste inhoudelijke reactie te kunnen voorzien", schreef hij erbij.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt een en ander 'dramatisch': hij wil al van Blok weten of het kabinet het regeerakkoord gaat aanpassen. Corporaties komen volgens hem in zwaar weer waardoor ze geen geld meer hebben om huizen te bouwen. "Terwijl dit nu juist de kerntaak van woningcorporaties is en er de komende decennia honderdduizenden woningen bijgebouwd moeten worden. Het lijkt erop dat het kabinet zich in alle haast heeft vergist.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen