Nieuws27 apr '11 08:52

NAVO: tijd dat Kaddafi uit huis gaat

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De NAVO wil de druk op het Libische regime verder opvoeren door intensievere bombardementen. Vooral de paleizen, hoofdkwartieren en communicatiecentra van kolonel Muammar Kaddafi zullen het doelwit zijn.

Dat zegt de Amerikaanse krant The New York Times woensdag naar aanleiding van bronnen binnen de NAVO en de Amerikaanse regering.
Volgens functionarissen in het Witte Huis zou de luchtaanval maandagochtend op het paleis van Kaddafi in Tripoli onderdeel zijn van deze nieuwe strategie.
De medewerkers van de president benadrukten dat de Libische leider zelf geen doelwit is maar dat de bombardementen hem duidelijk moeten maken dat "er een oorlog gaande is, en niet alleen in Misurata''. Die westelijke stad is al weken het toneel van een bloedige strijd tussen opstandelingen en regeringstroepen.
"Wij willen Kaddafi niet doden of een martelaar van hem maken in de Arabische wereld'', zegt een NAVO-diplomaat die nauw betrokken is bij de militaire strategie in Libië. "Maar wij denken dat we hem op andere gedachten kunnen brengen als hij overal om zich heen bommen ziet vallen.''
Het Libische regime zegt dat de luchtaanval wel degelijk Kaddafi als belangrijkste doelwit had. Een woordvoerder sprak eerder deze week van een "poging tot moord''.
Foto: medewerkers van Kaddafi showen de pers kapotte gebouwen vlakbij het paleis van de kolonel. De NAVO bombardeerde 25 april gebouwen van en rondom de Libische kolonel in Tripoli.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen