Nieuws3 dec '13 17:30

'Straf Hooijmaijers uitzonderlijk zwaar'

Auteur: Harmen Simon Teunis

De straf van 3 jaar cel voor Oud-VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers is uitzonderlijk zwaar. Dat zegt Michel van Hulten, lector governance aan Saxion Hogescholen op BNR. "Het is een uitzonderlijke straf ja. Het is heel bijzonder."

Van Hulten noemt het in eerste plaats al bijzonder dat er een dergelijk hooggeplaatst politicus voor de rechter komt. "Dat is al een uitzonderlijk iets. Dat is eigenlijk tot nu toe nauwelijks voorgekomen in Nederland. En dat het bewezen wordt geacht is bijzonder. Het is heel moeilijk om corruptie en witwassen te bewijzen. En dan vervolgens nog eens een straf van drie jaar. Dat is echt niet niks hoor. Dat is een heel zware straf."

Hij denkt dat meer ambtenaren op gemeente- en provinciehuizen zich zorgen moeten maken. "Het is eigenlijk algemeen bekend dat er toch op allerlei plekken macht misbruikt kan worden en wordt er ook macht misbruikt. Zo veel mensen maken zo veel mee waarbij ze zien dat regels aan de laars gelapt worden. Situaties waarin mensen denken dat ze macht hebben om iets te beslissen wat ten eigen bate is, en ze dat ook doen."

Met mensen op publieke functies dreigt altijd het gevaar dat zij beslissingen nemen die vooral henzelf ten goede komen, zegt Van Hulten. "Zodra je een dergelijke macht gekregen hebt en je beslissingen kunt nemen die voor iedereen gelden – en daar gaat het om in het publieke besuur – dan dreigt altijd het gevaar dat je ook beslissingen gaat nemen die privaat voor jou beter uitpakken dan voor anderen. Of die privaat alleen voor jou goed uitpakken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen