Nieuws26 nov '13 09:13

Duurste boek in VS ooit onder de hamer

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag gaat het oudste, gedrukte boek van Amerika onder de hamer. Wat gaat het opleveren?

Het wordt gezien als het meest waardevolle boek dat ooit is uitgegeven in Amerika. Het gaat om een psalmboek, waarmee veilinghuis Sotheby's een recordbedrag verwacht op te halen.

Oudste boek
"Het is het oudste boek dat ooit in Amerika is gedrukt en ook het eerste boek dat in Engeland gedrukt is", vertelt Johan Bosch van Rosenthal, kunstkenner en eigenaar Art Consult Amsterdam. "Dat zeggen de Amerikanen. Als je goed gaat kijken, blijkt dat de Spanjaarden al wat eerder in Amerika, Florida, boeken gedrukt hebben. Maar het is het eerste boek dat in het Engels gedrukt is in Amerika."

Wat heeft het boek, historisch gezien, betekend voor Amerika? Bosch van Rosenthal: "Het is de tweede keer in een eeuw dat het boek op de markt is. Van de 1700 exemplaren die oorspronkelijk gedrukt zijn, zijn er nog maar 11 bewaard. Daarvan zijn er 10 in Amerika en 1 in Europa, in Oxford. De laatste keer dat zo'n boek geveild werd, was in 1947. Toen bracht het de lieve som van 151 duizend dollar op. Ook toen het duurste boek ooit geveild."

Kerk
Het wordt aangeboden door een kerk in Boston. "Precies de kerk waar het boek terecht is gekomen in de 18e eeuw, toen iemand het aan de kerk vererfd heeft. Ze hadden er oorspronkelijk vijf, waarvan ze er in de loop der tijd al drie hebben verkocht. Ze hebben dit boek nu in veiling gegeven, omdat ze er nog een hebben. Maar het bijzondere van dit exemplaar is dat we sinds de 17e eeuw de herkomst van dit psalmenboek kennen. Dat is bij de andere exemplaren niet het geval."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen