Nieuws19 jan '12 09:09

Pensioenen bouw en zorg voorlopig veilig

Auteur: Edme Koorstra

De pensioenfondsen voor de bouw (BPF Bouw) en Zorg en Welzijn (PFZW) hoeven de pensioenen waarschijnlijk niet te verlagen.

Het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (BPF Bouw) maakt wel de kanttekening dat de de financiële markten zich in 2012 dan wel voldoende moeten herstellen.

Verbetering
De dekkingsgraad, de verhouding die aangeeft of het vermogen van een fonds groot genoeg is om aan de toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen, kwam eind 2011 uit op 99,8 procent. Dat is een verbetering ten opzichte van het einde van het derde kwartaal (96,4 procent).

"Eind 2013 moet BPF Bouw uit zijn dekkingstekort zijn. Zoals het er nu naar uitziet is dat haalbaar zonder de pensioenen te verlagen'', meldt het fonds.

Zorg en Welzijn
Ook Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) hoeft vooralsnog niet in te grijpen in de pensioenuitkeringen, meldt directeur Peter Borgdorff. De dekkingsgraad van het op een na grootste pensioenfonds van Nederland verbeterde in het laatste kwartaal van vorig jaar tot 97 procent. In het derde kwartaal van 2011 was dat nog 91 procent.

"We hoeven op dit moment geen pijnlijke extra maatregelen te nemen. Als DNB onze analyse deelt, gaan de pensioenen bij PFZW nu niet omlaag'', zegt Borgdorff.

Rekenrente
Zorg en Welzijn dankt de verbetering vooral aan de beslissing van De Nederlandsche Bank (DNB) om de rekenrente tijdelijk aan te passen. "Die versoepeling is een druppel op de gloeiende plaat, maar voor PFZW wel een belangrijke druppel. Het betekent dat we net boven de kritische grens uitkomen.'' Toch blijft het beeld somber: "We zijn nog lang niet uit de problemen. In 2012 is het echt nodig dat het vertrouwen in de markten terugkeert en de rente stijgt.''

ABP, PME, PMT
Vandaag werd bekend dat de drie grote fondsen ABP, PME en PMT waarschijnlijk wel gaan korten op de pensioenuitkeringen. De dekkingsgraad is te laag en als de marktomstandigheden niet verbeteren zullen vanaf 2013 zowel gepensioneerden als werknemers moeten inleveren.

Netto
Metaalfonds PME, de pensioenbeheerder van werknemers van DAF, Stork en Draka, houdt rekening met een korting van 6 tot 7 procent, wat maximaal neerkomt op zo'n twintig euro netto per maand.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen