Nieuws19 jan '12 06:32Aangepast op 19 jan '12 08:27

Pensioenfondsen ABP, PME, PMT in de problemen

Auteur: Edme Koorstra

Als de marktomstandigheden niet verbeteren gaan drie van de vijf grootste pensioenfondsen volgens jaar korten op de pensioenen. Het gaat om ABP, PME en PMT. Zowel gepensioneerden als werknemers worden getroffen.

Gepensioneerden merken het direct in de uitkering die ze krijgen vanaf april 2013. Bij werknemers wordt de opgebouwde pensioenpot verlaagd. Dat schrijft Het Financieele Dagblad. De krant sprak erover met Gerard Riemen, ­directeur van brancheorganisatie de Pensioenfederatie.

ABP, PME, PMT
Riemen wil geen namen noemen, maar de krant weet dat het gaat om ABP, het grootste fonds van het land, en de twee metaalfondsen PME en PMT. Het is voor het eerst in de ­geschiedenis dat drie pensioenreuzen een korting moeten aankondigen. De drie fondsen hebben samen 4,7 miljoen deelnemers.

Tussen 10 en 20 euro netto
PME bevestigt dat de pensioenen van bijna twee miljoen werknemers en gepensioneerden in de metaalsector per 1 april 2013 verlaagd, als de dekkingsgraad eind 2012 niet in orde is. PME belegt pensioenen voor werknemers van grote bedrijven als DAF, Draka en Stork. Het zou gaan om een vermindering van 6 tot 7 procent van de pensioenen. Netto komt dit neer op een daling van tussen de 10 en 20 euro per maand.

'Geen verlaging'
De andere twee grote Nederlandse fondsen, pensioenfonds Zorg en Welzijn en het pensioenfonds voor de Bouwnijverheid, hebben aan Het Financieele Dagblad gemeld dat zij vandaag geen verlaging van de pensioenen hoeven aan te kondigen. De vijf grote fondsen komen vandaag met hun kwartaalcijfers.

Kortingen van 6 tot 7 procent
Bij PMT ligt de voorgenomen korting tussen de 6 en 7 procent, zegt directeur Guus Wouters. De dekkingsgraad per eind december is 88,5 procent, terwijl de ondergrens 95 procent is. Bij PME is er een voorgenomen korting van 6 procent, zegt een woordvoerder. De dekkingsgraad is 90 procent, ruim onder de grens van 96 procent.

Rente
Herman Kappelle, hoogleraar Fiscaal Pensioenrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zegt tegen BNR dat de korting per pensioenfonds heel erg kan verschillen. "Met name de rente is daar een belangrijke factor in. Hoe lager de rente is, hoe hoger de verplichtingen voor de fondsen. De rente zou aanmerkelijk hoger moeten worden om de dekkingsgraad van die pensioenfondsen ook weer omhoog te krijgen. Maar zo'n forse rentestijging is in de huidige omstandigheden niet heel waarschijnlijk."

Risico
"Als ze met het verwachte rendement mogen rekenen, kunnen ze een hogere rente hanteren," zegt Kappelle. "Maar de toezichthouder, De Nederlandsche Bank, is daar voorzichtig mee. Hoe meer risico je neemt met je beleggingen, hoe hoger ook het verwachte rendement is, en hoe hoger de rekenrente dus kan zijn. Maar met meer risico is de kans dat je het rendement niet haalt ook groter. En wat mij betreft is het verwachte rendement wel aan de heel hoge kant."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen