Nieuws24 jan '13 12:02

'Vader én moeder moeten kunnen blijven werken'

Auteur: Pieter van den Akker

De regels in de kinderopvang mogen niet meer veranderen. Dat zou teveel onrust in de sector opleveren waardoor ouders noodgedwongen stoppen met werken. Dat zegt PvdA-Kamerlid Keklik Yücel op BNR.

"Ouders hebben veel behoefte aan overheidsbeleid op het gebied van kinderopvang", zegt Yücel op BNR. "Niet: dan weer investeren, dan weer bezuinigen. Dat is een grote opdracht die we de komende tijd waar moeten gaan maken."

Met gerust hart aan het werk
PvdA-politica Yücel benadrukt dat 'toegankelijke en kwalitatieve kinderopvang' bij haar partij hoog in het vaandel staat. "Die moet beschikbaar zijn voor ouders die willen werken. Heel veel ouders regelen het onderling. Bijvoorbeeld met opa's en oma's die heel vaak als oppasouders fungeren."

Ouders kunnen vaak zelf goed inschatten of hun kind daar veilig is en of ze met een gerust hart aan het werk kunnen, aldus Yücel. "Als ouders dat zelf kunnen oplossen: helemaal prima."

Ze voegt er wel aan toe dat dat niet genoeg is. "Er zijn een heleboel gezinnen die die oplossing niet hebben. Wij vinden dat ouders, zowel de vader als de moeder, moet kunnen werken en dat daarvoor kinderopvang beschikbaar moet zijn. Dus de overheid blijft hoe dan ook een rol houden."

Oudermatch
Opvallend is dat steeds meer ouders kijken naar een manier om de kinderopvang goedkoper, soms onderling, te maken. Sprekend voorbeeld daarvan is de populariteit van de website Oudermatch.nl, vertelt Jules van Bruggen van die site.

Hij legt allereerst uit hoe het werkt: "Je schrijf je als ouder gratis in. Vervolgens zie je op een plattegrondje in jouw buurt wie zich aanbiedt als oppasser of gastouder. Dan zie je een kleine profielschets met een beschrijving van wie die persoon is,. Je kan contact opnemen met die persoon. Vervolgens ga je met elkaar afspreken: klikt het? Dat kan zijn: een ouder met een oppasser of een ouder met gastouder. Of ouders onderling. Dat je zegt 'we willen toch op de kosten letten, laten we eens praten over mogelijk delen van opvang'. Je zou een oppas kunnen delen of dat je onderling elkaars kinderen opvangt."

Gelijkgezinden
Als het klikt is de rol van Oudermatch uitgespeeld en regelen ouders het onderling verder. Het is het eerste platform in ons land in zijn soort. Het grote voordeel is volgens hem dat je verlost bent van een grote barrière: "Je ziet op de website allemaal gelijkgezinden, dus je bent af van het idee dat het lastig is om anders iemand aan te spreken met 'hé, zullen wij misschien eens een keer wat regelen met elkaar'?"

Het loopt hartstikke goed met de website, zegt Van Bruggen: "Het loopt heel goed. Sinds de bezuinigingsronde van 2012 zagen we al een verdrievoudiging van het aantal aanmeldingen. Inmiddels is ons platform in één jaar verdubbeld, naar 50 duizend geregistreerden. Dat zie je nog steeds toenemen met rond de 4000 aanmeldingen per maand."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen