Scholieren horen vandaag hoe de kwestie wordt opgelost. Rond 10:00 uur komt daar uitsluitsel over. Mogelijk doen ze woensdagmiddag op het geplande tijdstip een vervangend examen. In het slechtste geval moeten ze er op een later moment voor terugkomen.
De scholieren hebben er nu bijna 2 weken blokken op zitten. Voor de 109.488 vmbo’ers en 57.600 havisten waren de examens dinsdag al afgelopen. Op maandag 13 mei gingen de landelijke eindexamens van start.
Verplaatsen geen optie
Volgens Sadjia Safdari van Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is het nog niet eerder gebeurd dat een examen uitlekte. "Het noodscenario daarvoor is dat je een ander examen krijgt. Maar het was nu erg kortdag dus dan loop je tegen logistieke problemen aan." Het herexamen inzetten is ook geen sluitende oplossing. "Die moet je ook allemaal op tijd op de juiste plaatsen zien te krijgen."
Als het examen op een later tijdstip ingepland gaat worden, komt het Laks in actie, zegt Safdari. "Voor morgen en overmorgen hebben leerlingen al allerlei reizen gepland staan. Als het examen naar het tweede tijdvak moet zou dat heel zuur zijn. Dan trekken we meteen aan de bel."
Strengere eisen
Dit jaar gelden er strengere exameneisen voor havo- en vwo-leerlingen. Zij mogen nog maar één onvoldoende staan (een 5 of minder) voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde om te slagen. De voorwaarde komt bovenop de regels die voormalig minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) het afgelopen schooljaar invoerde. Zo moet elke kandidaat sinds 2012 gemiddeld minimaal een 5,5 halen voor alle eindexamenvakken.
Over 2 weken horen in totaal 207.204 scholieren hun examenuitslag. Op 17 juni beginnen dan de herexamens.