De hoofdstad doet het goed
De Europese schuldencrisis eist zijn tol. En dit geldt ook voor Amsterdam. De stad staat op de nummer twee van meest aantrekkelijke steden om je hoofdkantoor neer te zetten. Maar is dit ook vol te houden met de bezuinigingen?
Bezunigingen
Er moet in Amsterdam in ieder geval 200 miljoen worden bezuinigd. "De impact hiervan is groot", zegt Carolien Gehrels (wethouder Economische Zaken, Toerisme en Cultuur). "De eerste 100 miljoen wordt intern bezuinigd en dit gaan de Amsterdammers wel voelen." Ook geeft Gehrels aan dat de investeringen minder gaan worden, bijvoorbeeld in de cultuurgebouwden.
Fiscale mogelijkheden
Afgelopen jaar vestigden zich 118 nieuwe internationale bedrijven in Amsterdam. "De bereikbaarheid, Schiphol, het fiscale klimaat, de hoogopgeleide mensen en de attractiviteit van Amsterdam maakt de hoofdstad interessant", aldus Gehrels. "Bedrijven zitten hier niet alleen vanwege de fiscale mogelijkheden. Er zijn vorig jaar 1200 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd."
Ambitie
De ambitie van Gehrels is om met Amsterdam achter Londen en Parijs terecht te komen als meest krachtige wereldstad in Europa.
Economische centrum
Amsterdam doet het in meerdere sectoren goed, zoals in het creatieve centrum en de ICT. Maar het talent is ook belangrijk, terwijl de twee grote Amsterdamse universiteiten langzaam wegzakken. "Een goede optie is dat de UvA en VU gaan samenwerken met speciale masteropleidingen waar alleen topstudenten aan mogen meedoen. De universiteiten zijn hier al mee bezig en dit zal binnen enkele jaren gebeuren".