Nieuws15 nov '11 11:53

Noorwegen: Finnen stelen licht [video]

Auteur: BNR Webredactie

Finland heeft het licht gezien, alleen was het niet van hun. Noorwegen claimt het alleenrecht te hebben op het noorderlicht, het kleurrijke schouwspel van geladen deeltjes die de hemel doen oplichten.

Finland steelt het noorderlicht van Noorwegen, vinden de Noren. Op internet maakt Finland reclame met het noorderlicht om toeristen te lokken. Maar Noorwegen noemt het noorderlicht een typisch Noors verschijnsel, en vindt dat Finland daar geen aanspraak op kan maken.

Video
De video is al meer dan 400.000 keer bekeken, en er kwamen veel klachten binnen van Noren die vinden dat Finland hun noorderlicht probeert te 'stelen'.Bogen van licht
Het noorderlicht of poollicht, officieel 'aurora borealis', verschijnt als een soort vuurwerk van licht aan de hemel, en is vooral 's winters zichtbaar bij de Noordpool. Het kent verschillende vormen, zoals bewegende bogen van licht, soms vlammend, en soms als stralen die als zoeklichten de hemel inschieten.

Het poollicht wordt veroorzaakt door uitbarstingen van plasmawolken op de zon, waarbij geladen deeltjes het heelal inschieten. De aarde buigt die deeltjes af, waardoor ze op de Noordpool de atmosfeer binnenkomen. En dat is dus nogal spectaculair.

'We geven niet op'
Het Noorse Bureau voor Toerisme zegt dat het licht bij Noorwegen hoort, omdat het daar het best te zien is. Finland maakt volgens hen dus reclame voor iets wat niet van hun is: "We kunnen niet accepteren dat de Finnen het noorderlicht claimen", zegt een woordvoerder van het bureau. "We geven niet op, het noorderlicht blijft van ons."

Toerisme
De grootste trekkers voor toeristen zijn de Finse meren en eilanden. En volgens Noorwegen hebben de Finnen dat hele Noorderlicht niet nodig, want ze hebben ook de Kerstman al om toeristen te lokken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen