Oppositie opent aanval op Rutte
De Tweede Kamer debatteert vandaag over de kabinetsformatie. De oppositie komt met felle aanvallen op het regeerakkoord, die vooral komen van de partijen op de flanken.
Het belangrijkste doel van het Kamerdebat is de benoeming van een formateur, maar er wordt ook gesproken over concrete maatregelen die in het regeerakkoord staan.
In het Kamerdebat krijgt premier Rutte er flink van langs. "Maar Rutte krijgt ook complimenten van de SP, nota bene over de inkomensafhankelijke zorgpremie die zo onder vuur ligt na allerlei publicaties. Rutte zegt overigens dat de berekeningen die nu in de kranten verschijnen niet kloppen", vertelt BNR's politiek verslaggever Hans Verbeek. “Het is wel zo dat de SP altijd heeft gepleit voor een inkomensafhankelijke premie in de zorg, maar niet op deze manier.”
Roemer zei dan ook in het debat: “Het is net als met een mooi schilderij: een replica verkoopt niet goed, je moet het origineel pakken.”
Zorgpremie
Rutte wil het plan om de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken, niet in de prullenbak gooien, nog "voordat we begonnen zijn''.
D66-leider Alexander Pechtold vroeg Rutte om meteen maar van het plan af te zien, omdat er in de Eerste Kamer geen meerderheid voor is. Volgens Pechtold voelen naast D66 ook CDA, SP en PVV niets voor deze aanpassing. Omdat VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer, hebben ze wel steun nodig.
Rutte benadrukte dat de plannen nog uitgewerkt moeten worden en dat er nog een dialoog gevoerd zal worden met iedereen die betrokken wil zijn.
"Duidelijk is wel dat de coalitie het moeilijk gaat krijgen met die zorgpremie. De huidige plannen hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer”, zegt Verbeek. “Rutte zei dat hij wel openstaat voor suggesties vanuit de Tweede Kamer”, zegt Verbeek.
Fusie gemeenten
Het nieuwe kabinet streeft ernaar om op termijn alleen nog maar gemeenten met minimaal 100.000 inwoners te hebben. Rutte wil dat samen met de PvdA bevorderen, niet afdwingen.
De VVD-leider denkt dat grote gemeenten nodig zijn, omdat ze veel complexe taken krijgen. De gemeenten worden onder meer verantwoordelijk voor de jeugdzorg, ouderenzorg en delen van de sociale zekerheid. Dat vraagt volgens Rutte om "bestuurlijke schaal''. Kleine gemeenten moeten dan ook gaan samenwerken, wat volgens de VVD-leider kan uitmonden in samenvoeging.
ChristenUnie-leider Arie Slob stelde dat het lang niet altijd met schaal te maken heeft of een gemeente een taak aankan. SP-leider Emile Roemer worden gemeenten financieel zo uitgeknepen dat ze wel moeten gaan fuseren. Ook SGP-leider Kees van der Staaij was kritisch over het "Haagse model waar de gemeenten zich in moeten persen''.
Wilders
Mark Rutte kreeg direct de volle laag van PVV-leider Geert Wilders. Hij noemde Rutte eerst een tweede Joop den Uyl en vergeleek hem even later met voormalig PvdA-leider Job Cohen. Aanleiding was het kinderpardon waarover VVD en PvdA het eens zijn.
Volgens Wilders nodigt het aanstaande kabinet met de instelling van dat pardon asielzoekers uit om naar Nederland te komen. Alleen zware criminelen worden geweerd, dus 'gewone' criminelen mogen komen, stelde Wilders. De VVD is ook hier door de pomp. Nadat ik u al vergeleken had met Den Uyl, maakt u hier een 'Cohennetje'. En opnieuw maakt u geen excuses. Meneer Rutte, u bent gewoon een linkse jongen'', zei Wilders tegen Rutte.