Nieuws12 jun '12 06:02

Defensie breng stembus naar Kunduz

Auteur: Harmen Simon Teunis

Defensie zorgt op 12 september voor stembussen voor de ongeveer 540 Nederlandse militairen in Kunduz en Mazar-e-Sharif in Afghanistan. Het is voor het eerst dat militairen op locatie hun stembiljet in een bus kunnen gooien.

Daarvoor moeten ze dan wel zoals alle Nederlanders in het buitenland, eerst het stemformulier bij hun thuisgemeente in Nederland hebben aangevraagd, legt een woordvoerder van het ministerie uit. De stembussen worden aan het einde van de dag verzegeld naar Nederland gestuurd en daar op een officieel stembureau geopend voor het tellen van de stemmen.

Defensie komt daarmee tegemoet aan een oproep van bijna de hele Tweede Kamer uit 2009. De Kamer stemde toen in met een motie van D66-leider Alexander Pechtold die het kabinet vroeg stemmen op militaire bases mogelijk te maken. Alleen de PVV was tegen die motie.

D66-Kamerlid Wassila Hachchi is tevreden. "Onze mannen en vrouwen in Afghanistan doen belangrijk werk. Een stembus daar maakt het voor hen niet alleen gemakkelijker om hun stem uit te brengen, het is ook een mooi signaal richting de lokale bevolking, die - met hulp van de Nederlanders - werkt aan de opbouw van een democratische rechtstaat." Tot nu toe konden militairen in het buitenland alleen per brief stemmen, of door iemand anders in Nederland te machtigen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen