Nieuws16 jan '12 10:24

Fout gespelde namen op monument

Auteur: Edme Koorstra

Op het monument voor de treinramp in Harmelen staan zeker drie namen verkeerd geschreven.

Dat bevestigt de gemeente Woerden, waar Harmelen onder valt. De namen van de slachtoffers van de grootste treinramp in de Nederlandse geschiedenis zijn gebaseerd op de lijst die de politie toentertijd heeft samengesteld. "Maar dat ging met de hand, dus lagen fouten snel op de loer", zegt een woordvoerder.

'Onbegonnen werk'
Initiatiefnemer Ed Janson wilde in eerste instantie proberen alle geboorteakten van de 93 slachtoffers op te sporen om de exacte spelling van alle namen te achterhalen. Maar dit is eigenlijk onbegonnen werk, zegt hij nu.

"Je zou bijna alle gemeenten van Nederland moeten aanschrijven om daar duidelijkheid over te krijgen'', legt hij uit. "Want die gegevens heeft de politie toentertijd niet verzameld. Dus we gaan ervan uit dat nabestaanden van mensen van wie de namen niet kloppen, zich nu hebben gemeld en dat de schade zich dus beperkt tot drie personen.''

Corrigeren
De vraag is wat Janson betreft vooral hoe de foutjes op het monument kunnen worden gecorrigeerd zonder de steen aan te tasten en zonder te veel extra kosten. Hierover hoopt hij voor het eind van de maand uitsluitsel te kunnen geven.

Botsing
Op 8 januari 1962 botsten twee passagierstreinen in dichte mist tegen elkaar bij Harmelen (provincie Utrecht). Er vielen 93 doden en 52 gewonden. Het is het treinongeval met de meeste slachtoffers ooit in Nederland. Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, onthulde vorige week het monument van kunstenaar Taeke de Jong ter nagedachtenis aan de slachtoffers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen