Nieuws14 jan '12 18:04

Noord-Koreaanse staatskrant nu leesbaar voor hele wereld

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Het gesloten Noord-Korea licht een heel klein tipje van zijn sluier op. Sinds deze week is de Noord-Koreaanse partijkrant ook online in het Engels te lezen.

De Engelstalige website Rodong Sinmun werd afgelopen dinsdag gelanceerd, al wordt er volgens het archief al sinds begin december op geschreven. De krant brengt het belangrijkste nieuws uit het land.

De verhalen op de website zijn niet verassend. Zo wordt in het artikel "Leider Kim Jong Il's vakanties" gesproken over de toewijding aan zijn land en zijn onberispelijke arbeidsethos.

In een artikel met de kop "VS: koninkrijk van misdaden" wordt gesproken over de criminaliteit in Amerika. Ook kopt de krant over de 'Flying Girls': een acrobatisch team wat een internationale prijs won.

Een verhaal dat opvalt is het verhaal van een vrouwelijke handbalcoach. Ze mocht tijdens de rouwperiode voor Kim Jong Il naar het buitenland afreizen voor een medische behandeling door de genade van Kim Jong Un.

Opvallend verhaal
De vrouw leed aan een ongeneselijke ziekte, maar had nog nooit een training overgeslagen van haar team. "Een goede coach!", zei Kim Jong Il. "Zorg ervoor dat ze een goede medische behandeling krijgt en houdt mij op de hoogte."

Toen Jong Il in december overleed, informeerde zijn zoon in zijn plaats naar de gezondheid van de vrouw. Hij gaf de opdracht haar in het buitenland te laten opereren. "Toen de coach dat hoorde, stikte ze bijna in haar tranen. Ze smeekte een dag later naar het buitenland te mogen gaan, zodat ze kon deelnemen aan het afscheid van leider Kim Jong Il", schrijft de krant.

Internet
Noord-Korea treedt steeds meer naar buiten op het web. Zo richtte het land afgelopen jaren ook een twitter-, facebook- en een YouTube-account op waarop de officiele standpunten van de regering bekend worden gemaakt. Tevens is de website van het Koreaanse Centrale Nieuws Agentschap vernieuwd.

De meeste inwoners in Noord-Korea hebben geen toegang tot het internet. Wie dat wel heeft, kan dat doen via de Kwangmyong: een gecensureerde verbinding.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen