
Het geweld vond vooral plaats in de kuststrook. Bij de stembussen staan ondertussen lange wachtrijen.
Veel Kenianen wachten gespannen af wat er verder gebeurt vandaag. Bij de vorige verkiezingen, in 2007/2008, vielen meer dan duizend doden. Honderdduizenden Kenianen sloegen toen op de vlucht; sommigen daarvan wonen nog steeds in kampen. De veiligheidsdiensten in het land zijn daarom nu in opperste staat van paraatheid.
Bij de presidentsverkiezingen vandaag, in het land met de grootste economie van Oost-Afrika, zijn de twee belangrijkste kanshebbers opnieuw afkomstig uit dezelfde rivaliserende stammen als in 2007: de Kikuyu's en de Luo's. Het gaat om vicepremier Uhuru Kenyatta en premier Raila Odinga. President Mwai Kibaki, die niet herkiesbaar is, heeft opgeroepen tot vreedzame verkiezingen.
ICC
Bij de vorige verkiezingen had het kamp van de nu vertrekkende president Kibaki fraude gepleegd. Woedende tegenstanders sloegen toen aan het plunderen en moorden. Jarenlange onderdrukte haat tussen verschillende rivaliserende stammen mondde toen uit in bloedige moordpartijen. Dat terwijl Kenia lange tijd juist gold als een van de meest stabiele Afrikaanse landen.
Hoewel er sindsdien allerlei hervormingen zijn ingevoerd, bestaan er nog steeds oude en diepliggende conflicten tussen stammen.
De incidenten die er vandaag al waren, zijn mogelijk het werk van de islamitische separatisten. Die hadden van tevoren aangekondigd dat zij zouden proberen de gang naar de stembus te verstoren.