Nieuws27 mei '13 21:48Aangepast op 28 mei '13 10:27

Voortzetting wapenembargo Syrië nog geen uitgemaakte zaak

Auteur: Marjan van den Berg

Europese landen mogen vanaf komend weekend wapens leveren aan Syrië. Een EU-akkoord over de voortzetting van een Europees wapenembargo voor Syrië zit er niet in. Andere sancties worden wel gehandhaafd.

Vrijdag loopt het huidige embargo af. Urenlange onderhandelingen in Brussel tussen de ministers van Buitenlandse Zaken leidden niet tot een compromis. Het overleg werd nog geschorst, maar een hervatting leverde niets op. Het grote twistpunt was een eventuele versoepeling van het embargo om de Syrische opstandelingen in de toekomst wél te kunnen voorzien van Europese wapens.

Signaal
Frankrijk en Groot-Brittannië zeiden het regime van Bashar al-Assad verder onder druk te willen zetten met een versoepeling van het embargo richting opstandelingen. "Dit geeft een sterk signaal van Europa af aan het regime-Assad, over hoe wij denken over het aanhoudende geweld, het moorden en de misdadigheid van dit regime", zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague. Hij voegde eraan toe dat er geen plannen zijn om direct grote hoeveelheden wapens richting Syrië te verschepen, maar dat de mogelijkheid er is "als de situatie verder verslechtert".

Ook BNR-buitenlandcommentator Bernard Hammelburg denkt dat er niet meteen scheepsladingen wapens richting Syrië zullen gaan. "Mijn indruk is dat ze het vooral rustig-aan willen doen omdat op dit moment koortsachtig wordt gewerkt aan het optuigen van een vredesconferentie over Syrië in Genève. (...) De animo om juist op dat moment de rebellen van wapens te gaan voorzien, neemt daardoor af."

Onderhandelingen
Andere landen hielden hun hart vast voor verdere escalatie van het conflict. Onder meer Duitsland en Nederland pleitten voor een compromis, dat wapenleveranties alleen onder zeer strikte voorwaarden toestaat.

De Nederlandse minister Franse Timmermans bleef hameren op een diplomatieke oplossing. "Iedereen probeert op een integere manier, vanuit verschillende inzichten, tot een positie te komen dat de Europese Unie eraan kan bijdragen dat de partijen gaan onderhandelen aan tafel. Een militaire oplossing van dit confict bestaat niet."

Oostenrijk zou de belangrijkste tegenstander zijn van een versoepeling van het embargo. Het land vreest dat zijn troepen op de Golan-hoogte, tussen Israël en Syrië, de dupe kunnen zijn van Europese wapens die in handen zouden kunnen komen van extremisten. De Scandinavische landen zouden deze Oostenrijkse vrees delen.

Chemische wapens
Wat de situatie volgens Hammelburg "spannender en urgenter" maakt, is een bericht van de Franse krant Le Monde. Een journalist en een fotograaf van de krant hebben monsters uit Syrië meegesmokkeld die mogelijk kunnen aantonen dat het regime chemische wapens inzet tegen rebellen. De Franse inlichtingendienst laat de monsters onderzoeken.

Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius had eerder al laten weten dat er "sterke bewijzen'' zijn dat in het chemische wapens worden ingezet.

De twee medewerkers van Le Monde zaten twee maanden tussen rebellen in en rond Damascus. Ze zagen tijdens en na gevechten strijders met brandende ogen, ernstige ademhalingsproblemen en andere symptomen die kunnen wijzen op het gebruikt van chemische wapens. De fotograaf ondervond zelf vier dagen lang dergelijke gezondheidseffecten na een aanval van het leger.

Naast de monsters van Le Monde zou de Franse regering ook beschikken over zelf verzameld materiaal. Ook dat wordt nog onderzocht. Onderzoeksresultaten worden binnen enkele dagen verwacht.

Russen teleurgesteld
Rusland is teleurgesteld in de EU, omdat die niet het Europese wapenembargo tegen Syrië verlengt. Daarmee komt het embargo in de nacht van vrijdag op zaterdag te vervallen voor leveranties aan de coalitie van oppositiegroepen.

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft dat dinsdag gezegd. "Dit schaadt direct de kansen om een internationale conferentie bijeen te krijgen.'' Rusland en Groot-Brittannië proberen Assad aan de onderhandelingstafel te krijgen om vrede in Syrië te bewerkstelligen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen