Nieuws17 aug '12 08:14Aangepast op 17 aug '12 08:39

Chocoladegeld, tomatenijs en christelijke eenheidsworst

Auteur: Pieter van den Akker

D66 deelt chocoladegeld uit, de SP gooit de tomaten in het ijs en eenheidsworst van de Christenunie; de campagne is in volle gang. Maar valt er van dit soepzootje wel wat te brouwen?

Met amper een maand te gaan is de verkiezingsstrijd in volle gang. De meeste politieke partijen zijn de afgelopen week hun campagne gestart. Tijd om de balans op te maken van de eerste week.

Het was een warme week en dat kwam niet alleen door het weer. De temperatuur van de verkiezingsstrijd liep ook aardig op. Maar liet de zon zich van zijn beste kant zien, voor de lijsttrekkers van de politieke partijen gold dat niet, vindt Peter van der Heijden, politicoloog aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De grote jongens doen nog niet mee. Met als grote afwezige Wilders en Rutte.

Onvoldoende
Van der Heijden is al met al nog niet zo onder de indruk van de eerste week. Als hij nu een cijfer zou moeten geven.. "Dan kom ik nog niet aan een voldoende hoor. Want het gaat nog nergens over, het zijn proefballonnetjes en de grote jongens doen niet mee. Een vijfje."

Maar zijn oordeel ten spijt: alle politieke partijen probeerden deze week het hart van kiezers op ludieke wijze te winnen: de PvdA gaf uiteraard rode rozen weg, D66 strooide met Sinterklaasgeld, de Christenuniejongeren stonden bij concurrende partijkantoren eenheidsworst uit te delen. En de SP besloot de tomaten dit keer behalve in de soep ook in het ijs te pureren. Tja, smaken verschillen.

Eten verbroedert
Tv-kok Rene Pluijm vindt het niettemin heel sterk dat politici eten inzetten voor hun campagne: "Eten verbroedert. Overal en altijd."

Maar als de formatie in de keuken begint, kan je van chocola, tomaten en worst dan wel een coalitie maken? Pluijm, die momenteel in Italië tv-opnamen maakt voor zijn programma Campinglife, weet wel een recept: "Ik heb een gerecht verzonnen, geïnspireerd door de omgeving waar ik doorheen rij. In Toscane heb ik, geloof het of niet, een pasta gegeten waarin cacao was verwerkt, in de pasta zelf. Je kunt het natuurlijk altijd zelf maken, maar anders koop je gewoon pasta en strooi je er heel subtiel cacao doorheen. Niet te veel, maar een heel klein beetje. En een sausje met cherrytomaatjes."

Kraankamer
Dat klinkt als een goed begin, maar daar blijft het niet bij. Pluijm: "Ik zie niet zo veel politici met ballen, dus er moet een rood pepertje in. Cherrytomaatjes, rode peper en gorgonzolakaas, de zoetige variant. Wat drinken we daarbij? In ieder geval geen wijn, maar gewoon een gratis glaasje water uit de KRAANkamer van GroenLinks.

Nou misschien wordt het met zo'n recept toch nog wat met die campagne. Politicoloog Peter van der Heijden hoopt er in ieder geval op: "Ik wil toch wel een voldoende zien eigenlijk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen