Nieuws22 nov '13 06:29

OM eist in hoger beroep grensrechterzaak

Auteur: BNR Webredactie

De zeven verdachten in de zaak rond de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen horen vrijdag de strafeisen van het Openbaar Ministerie (OM).

De zeven - zes minderjarige spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw Sloten en de vader van een van hen - staan deze week in hoger beroep terecht wegens de fatale mishandeling van Nieuwenhuizen (41).

De rechtbank in Lelystad legde de minderjarigen jeugddetentie op. De betrokken vader kreeg 6 jaar cel. De afgelopen dagen heeft het hof in Leeuwarden de zaken tegen de minderjarigen achter gesloten deuren behandeld. Het hof neemt vrijdag de feiten met de vader door. Dat geschiedt wel in het openbaar. Dat geldt ook voor het slotbetoog van het OM, inclusief de strafeisen.

Het fatale geweld tegen Nieuwenhuizen gebeurde op een veld van zijn club Buitenboys in Almere, direct na afloop van een wedstrijd tussen B-elftallen van Nieuw Sloten en Buitenboys. De grensrechter werd tegen de grond gewerkt en geschopt en geslagen. Aanvankelijk leek het letsel mee te vallen, Nieuwenhuizen werd pas enkele uren later onwel. Een dag later overleed hij in het ziekenhuis.

De zaak bracht landelijk een golf van verontwaardiging teweeg.

Gerelateerde artikelen