Waar laat u geld liggen bij uw aangifte?
De deadline van 1 april nadert weer, en dus moet de belastingaangifte de deur uit. Dat de Belastingdienst deze grotendeels automatisch invult betekent niet dat dit optimaal gebeurt. Er valt nog een hoop winst te boeken.
De Belastingdienst vult alle gegevens in op basis van de belastingaangifte van vorig jaar. Maar daardoor laten Nederlanders wel honderden miljoenen euro's liggen.
Middeling
Een meer gedetailleerde benadering kan soms honderden euro's voordeel per jaar betekenen, zegt Floris Hoppe, oprichter van de Aangiftebutler. Zijn bedrijf rekent mensen voor waar zij bij hun aangifte nog wat extra geld kunnen binnenhalen. "Mensen laten veel geld liggen omdat ze niet op de hoogte zijn dat ze zorgtoeslag of huurtoeslag kunnen ontvangen. Maar vooral middeling is een onbekend trucje. Dat is een tegemoetkoming van de Belastingdienst voor mensen die te maken hebben met een sterk wisselend inkomen. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die net zijn begonnen met werken, gepensioeneerden, zzp'ers of mensen die tijdelijk zonder werk zaten."
Hoppe legt op verzoek uit hoe middeling precies werkt. "Voor drie aaneengesloten jaren bereken je hoeveel inkomen je hebt ontvangen en hoeveel belasting je hebt betaald. Vervolgens verdeel je dat totale inkomen over die drie jaar, en bereken je hoeveel belasting je in dat geval per jaar had betaald. Het verschil, min 545 euro, is wat je terugkrijgt van de Belastingdienst."
Zorgtoeslag
Voor mensen met een stabiel inkomen zijn ook genoeg voordelen te behalen, zegt Hoppe. "Mensen denken vaak dat ze teveel verdienen om recht te hebben op zorgtoeslag. Maar als je in je eentje zo'n 36.000 euro verdient, of als koppel 50.000 kun je dat gewoon ontvangen. Dat scheelt honderden euro's per jaar."
Hoewel de deadline van 1 april nadert kan de Aangiftebutler nog veel mensen helpen bij hun opgaven, sluit Hoppe af. "Gemiddeld duurt het zo'n drie dagen, maar vaak lukt het nog sneller. We werken met Master-studenten Fiscaal Recht dus die weten wat ze doen."